FX Weekly – De ECB is weer in beeld

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Beleggers zijn meer ontspannen over de periferie, maar bezorgder over een mogelijke handelsoorlog. De ECB staat weer in het middelpunt van de belangstelling.

180607-FX-Weekly.pdf (51 KB)
Download

Beleggers meer ontspannen over de periferie…

Wat een verschil een week kan maken. Vorige week waren beleggers vooral bezorgd over de politieke ontwikkelingen in Italië en Spanje. Deze week staan met name importheffingen van de VS en het monetaire beleid van de ECB in de belangstelling. Waarom hebben beleggers zo snel hun focus verlegd?

Ten eerste is de politieke onzekerheid in Italië iets afgenomen. Die zou echter weer toe kunnen nemen als de nieuwe Italiaanse regering maatregelen om de economie te stimuleren doorzet. Dat zal volgens onze economen leiden tot een aanzienlijke stijging van het begrotingstekort en spanningen met de Europese Commissie en de rest van de eurozone als gevolg. Daardoor kunnen beleggers de euro weer gaan mijden. Een groot aantal speculatieve beleggers zit nog steeds in de euro. Zij zullen dan waarschijnlijk een deel van hun posities van de hand doen en dit zal leiden tot een zwakkere euro. We verwachten dat EUR/USD voorlopig onder het tweehonderddaags voortschrijdend gemiddelde blijft; dit gemiddelde ligt rond 1,20.

…en minder ontspannen over de Amerikaanse invoerheffingen

Eind vorige week kondigde president Trump aan dat de invoerheffingen ingevoerd worden op staal en aluminium uit Europa, Canada en Mexico. Dit heeft tot verbolgen reacties geleid van de handelspartners van de VS die door deze maatregelen getroffen worden. Op 8 en 9 juni zal de vergadering van de zeven belangrijkste industriële landen plaatsenvinden in Quebec. De druk op president Trump wordt flink opgevoerd om eerdere maatregelen bij te stellen, waaronder ook de importtarieven. Beleggers hebben de dollar dan ook gemeden. Het was deze week na de Japanse yen een van de meest verzwakte valuta’s binnen de groep van belangrijkste valuta’s. Mochten de spanningen op het handelsbied toenemen en de kans op een handelsoorlog verder stijgen, dan zal de dollar hiervan hinder ondervinden.

Afbouwen van monetaire verruiming van de ECB in focus

Het terugdraaien van het aankoopprogramma van de ECB staat weer volop in de belangstelling. Verschillende beleidsfunctionarissen, waaronder ECB hoofdeconoom Peter Praet, Bundesbankpresident Jens Weidman en DNB president Klaas Knot gaven aan dat op korte termijn een einde zal komen aan de netto-aankopen van de ECB. Als gevolg van dit commentaar verwachten de financiële markten nu de eerste  renteverhoging van 10 basispunten door de ECB in juni 2019 en meer renteverhogingen in 2020 en 2021 dan eerder werd aangenomen. Dit heeft de euro versterkt ten opzichte van de dollar, de Zwitserse frank en het pond. We denken dat de markt te optimistisch is. Wij verwachten de eerste renteverhoging pas in september 2019. Volgende week (14 juni) komt de ECB  bijeen en de marktverwachtingen zijn hooggespannen.