FX Weekly – Belangrijk steunniveau in zicht

door: Georgette Boele

  • EUR/USD verzwakt tot net boven belangrijk steunniveau
  • Dollar is zo gek nog niet
  • Zwitserse centrale bank probeert frank onaantrekkelijk te houden
  • Noorse centrale bank bereidt financiële markten voor op renteverhoging
180621-FX-Weekly.pdf (53 KB)
Download

EUR/USD verzwakt tot net boven belangrijk steunniveau

Eerder deze week was de ECB-conferentie in Sintra. Veel ECB-functionarissen hebben zich uitgelaten over het monetair beleid. Twee zaken zijn nu duidelijk. Ten eerste heeft de ECB voldoende vertrouwen dat de inflatie in de richting van haar doelstelling zal stijgen. Daarom besloot ze vorig week dat haar aankoopprogramma in december zal stoppen. Ten tweede is het vertrouwen dat de inflatie zal stijgen richting haar doelstelling niet zo groot dat renteverhogingen in 2019 onvermijdelijk zijn. Dit was opnieuw een teleurstelling voor beleggers. Zij hadden namelijk gehoopt dat Mario Draghi meer duidelijkheid zou geven over wanneer de rente volgend jaar omhoog zal gaan. Als gevolg van deze teleurstelling is de euro verder verzwakt. EUR/USD is gedaald tot onder 1,1550. Er ligt een sterk steunniveau op 1,1510. We verwachten dat dit niveau op korte termijn getest zal worden. We verwachten ook dat in de komende weken EUR/USD verder verzwakt tot onder 1,15 en richting 1,10 zal dalen.

De dollar is zo gek nog niet

Sinds vorige week vrijdag zijn de spanningen tussen de VS en China op het gebied van de handel weer toegenomen. Beleggers zijn bezorgd dat dit gaat uitlopen op een handelsoorlog. Een paar maanden geleden, toen het beleggerssentiment ten aanzien van de dollar en de VS negatief was, zorgde vergelijkbaar nieuws voor een wat zwakkere dollar. Toen dit zorgde voor een algemene verslechtering van de stemming op de financiële markten kreeg de dollar weer wat steun door vraag naar safe-haven valuta’s. De situatie is nu anders. Beleggers zijn minder positief over de euro en nerveus dat de huidige eurozwakte misschien langer aanhoudt dan eerder verwacht. Daar komt bij dat valuta’s van opkomende markten onder druk staan door politieke onzekerheid in een aantal landen (verkiezingen in Turkije, Mexico, Brazilië), angst voor een handelsoorlog en een hogere beleidsrente van de Fed. De politieke onzekerheid in het VK over Brexit nodigt ook niet uit om in het pond te zitten. Met andere woorden: de dollar is op dit moment zo slecht nog niet. Ondanks het feit dat de grotere kansen op een handelsoorlog te maken hebben met commentaren van president Trump, zijn andere valuta’s op dit moment niet aantrekkelijk genoeg. We denken dat deze situatie in de komende weken nog zal aanhouden en dat de dollar als winnaar uit de bus komt.

De Zwitserse centrale bank blijft de frank onaantrekkelijk maken…

De Zwitserse centrale bank (SNB) liet haar monetair beleid deze week ongewijzigd. In een begeleidende verklaring liet ze weten dat ze actief blijft op de valutamarkten, mocht dit nodig zijn. Haar beleid blijft gericht op het minder aantrekkelijk maken van de Zwitserse frank voor beleggers. Dit zal ze zeker doen in periodes waarin grotere politieke onzekerheid in Europa ertoe leidt dat beleggers hun heil zoeken in de frank. Wij denken de SNB pas haar beleidsrente zal verhogen nadat de ECB hiertoe is overgegaan. We verwachten dat de SNB haar beleidsrente ongewijzigd laat in 2018 en 2019.

…Norges Bank bereidt voor op renteverhoging

De Noorse centrale bank (Norges Bank) liet haar beleidsrente ongewijzigd op 0,5%. Maar ze gaf aan dat de beleidsrente waarschijnlijk zal stijgen in september. Ze gaf ook aan dat ze voorzichtig tot renteverhoging overgaat. Na dit besluit zat de Noorse kroon in de lift. We verwachten een renteverhoging van 25 basispunten in 2018 en twee stapjes van 25 basispunten in 2019. We voorzien een sterkere kroon ten opzichte van de euro in 2018 en 2019, voornamelijk doordat de Norges Bank ver voor de ECB de rente zal verhogen. Onze eindejaarsprognoses voor EUR/NOK voor 2018 en 2019 zijn respectievelijk 9,2 en 8,4.