FX Weekly – Sintra we komen eraan

door: Georgette Boele

In deze publicatie: ECB’s beleidsbeslissing zorgt voor lagere euro. ECB blijft in middelpunt van de belangstelling volgende week vanwege de conferentie in Sintra. Fed stelt toekomstige renteverhogingen naar boven bij.

180614-FX-Weekly.pdf (51 KB)
Download

De ECB minder verkrappingsgezind dan verwacht

De verwachtingen voor de ECB vandaag waren hooggespannen. Belangrijkste reden hiervan was het commentaar van hoofdeconoom Peter Praet, die vorige week verrassend minder verruimingsgezind klonk. Dit gaf steun aan de euro. De ECB liet haar beleidsrente ongemoeid. De begeleidende verklaring geeft aan dat de ECB in december met haar aankoopprogramma zal stoppen. Dit gaf tijdelijk wat steun aan de euro. In de verklaring staat ook dat de ECB de rente niet zal verhogen tot tenminste het einde van de zomer van 2019. Tijdens het vragenuurtje heeft Mario Draghi dit nog eens verduidelijkt. Hij zei dat er geen discussie is geweest over wanneer de rente verhoogd zal worden. Dit is later dan wat financiële markten hadden ingeprijsd (juni 2019 was verwacht). Hierdoor daalde de euro. De ECB-vergadering is nu achter de rug maar het monetair beleid van de ECB blijft nog even in het middelpunt van de belangstelling staan. Dit komt doordat centrale bankiers van de eurozone, de VS (Jerome Powell) en de Bank of Japan (Haruhiko Kuroda) naar Sintra in Portugal afreizen voor een conferentie. Vorig jaar zorgde het commentaar van ECB-president Draghi bij deze conferentie ervoor dat beleggers massaal hun verwachtingen aanpasten richting minder monetaire stimulus van de ECB. Dit gaf de euro toen een duw in de rug. Met dit in het achterhoofd zullen beleggers al het commentaar dat uit Sintra komt, op een goudschaaltje wegen.

De Fed stelt toekomstige renteverhogingen naar boven bij

Een dag eerder kwam de Fed bijeen om over het monetair beleid te praten. De Fed verhoogde de bandbreedte met 25 basispunten naar 1,75-2,00%. Dit was zoals verwacht door beleggers. Fed-voorzitter Jerome Powell gaf aan dat vanaf januari 2019 er na elke vergadering een persconferentie belegd zal worden (nu is dat eenmaal per kwartaal). Hij voegde daaraan toe dat dit geen invloed heeft op de weg die de Fed is ingeslagen. De Fed gaf tevens aan dat de rente waarschijnlijk dit jaar nog tweemaal met 25 basispunten verhoogd zal worden (dat zijn in totaal vier verhogingen in 2018) en dat volgend jaar de rente waarschijnlijk met in totaal 75 basispunten zal stijgen. Wij gaan voor volgend jaar uit van 50 basispunten. Al met al was de Fed meer verkrappingsgezind dan financiële markten hadden verwacht en dit steunde de Amerikaanse dollar tijdelijk. De steun was tijdelijk van aard omdat beleggers vandaag snel hun aandacht verlegden van de Fed naar de ECB.