Een op de drie vakantieparken heeft last van personeelstekort

door: Sonny Duijn

Terwijl de buitenshuisconsumptie groeit, staat een tekort aan personeel een nog snellere omzetgroei voor de horeca in de weg. In het tweede kwartaal van 2018 ziet één op de vijf horecabedrijven (afgerond 20 procent) een tekort aan arbeidskrachten als belemmering: het hoogste niveau sinds 2012. Vier jaar geleden was dit nog maar 2 procent en vorig jaar 11 procent.

Meer informatie is te vinden in de Stand van de Leisure van de maand mei:

Stand-van-Leisure-mei-2018-1.pdf (1 MB)
Download

Dit speelt bijvoorbeeld bij eetgelegenheden. Niet voor niets sluit de bekende kok Ron Blauw een restaurant en een fastfood-bedrijf, vanwege een gebrek aan personeel, die verdere groei in de weg staat.
De positieve economische omstandigheden leiden wel tot groei in de branche. In het eerste kwartaal steeg de omzet van ‘fastfoodrestaurants, ijssalon etc.’ met 8,4%, de omzet van hotels met 7,4% en die van restaurants met 7%, ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Hotels, vakantieparken en campings

Echter valt het tekort aan arbeidskrachten die logiesaccommodaties nog meer op. Zij zien het bezoek toenemen door de groei van het toerisme, maar profiteren daar dus niet maximaal van. Eén op de vier hoteliers ervaart nu een tekort aan arbeidskrachten als belemmering. Bij campings – die vorig jaar het bezoek wel zagen dalen – is dit nog meer. En bij vakantieparken ervaart zelfs één op de drie ondernemers deze belemmering, waar dit vorig jaar minder speelde.

In veel gevallen zal dit bij accommodaties alsnog gaan om personeel dat gerelateerd is aan eet- en drinkgelegenheden. Eten en drinken bijvoorbeeld goed voor (gemiddeld) ongeveer 30% van de omzet van hotels. Een goede service is cruciaal. Ook vakantieparken ondervinden het tekort aan horecapersoneel aan den lijve.

Technologie

Dat geldt zeker als accommodaties een horeca-vergunning hebben, en/of horecagelegenheden hun accommodatie ook openzetten voor bezoek van buiten de vestiging om.
Dit gaat bijvoorbeeld om een tekort aan bedieningsmedewerkers en een tekort aan koks, die we in een eerder stadium al eens belichten. Volgens ABF Research/KHN zijn zo’n 80% van de vacatures voor koks moeilijk vervulbaar. Dat heeft te maken met verloop na de opleiding: zes jaar na het slagen van een groep is nog maar de helft in de branche actief. Koks verlaten de branche veelal vanwege werktijden, carrièreperspectief en de werk/privé-verhouding. Voor een deel kan de toekomst een en ander gerobotiseerd worden. Zo heeft Momentum Machine uit Chicago een robot voor fastfood-restaurants die zelf een broodje hamburger in elkaar zet.

Door robotisering van bepaalde taken in de keuken kan het tekort aan koks afremmen en ontstaat wellicht meer behoefte aan voedingswetenschappers en smaakarchitecten, die de gepersonaliseerde service richting klanten aanbieden. De combinatie van personeel en technologie kan dus in de toekomst erg belangrijk worden.

Touringcarchauffeurs

Bij personenvervoer over de weg wordt door 35% van de ondernemers een tekort ervaren. Vermoedelijk gaat dit niet zo zeer om taxichauffeurs, maar om een tekort aan touringcarchauffeurs. Dat tekort dreigt groter te worden, omdat liefst 34% van de boven de 65 jaar is, zo schreef RTV Rijnmond naar aanleiding van een onderzoek van het Fonds Scholing en Ordening voor het besloten busvervoer.