Metals Insights – prijsvolatiliteit aluminium blijft voorlopig hoog

door: Casper Burgering

Aluminium: prijsvolatiliteit blijft voorlopig hoog

Ondanks dat de prijs van aluminium in de afgelopen week met maar 1% is gestegen, is de volatiliteit nog steeds hoog. De gemiddelde prijsvolatiliteit op de lange termijn ligt op 8%, maar de gemiddelde beweeglijkheid over de afgelopen maand is opgelopen tot 18%. Kortom, turbulente tijden voor de aluminiumprijs en het lijkt erop dat de beweeglijkheid in de prijs nog wel even aanhoudt.

Short Insights-Aluminium_3 mei 2018.pdf (115 KB)
Download


De sterke toename in de prijsvolatiliteit van aluminium komt door de recente aankondigingen van de VS over de verhoging van de importtarieven (begin maart) en de sancties tegen Russische oligarchen (begin april, met name gericht op Oleg Deripaska, de CEO van Rusal). Ondanks de sterk toegenomen prijs is het verschil tussen de hoogste prijs en de laagste prijs in het afgelopen jaar nog steeds relatief klein in vergelijking met de andere basismetalen (koper, nikkel en zink). Het gat tussen deze prijsextremen over de afgelopen 52 weken is in het geval van aluminium 37%, terwijl dit bij de zinkprijs 48% is en bij de nikkelprijs zelfs 74%. Bij de koperprijs is dit verschil 33%. Dit relatief lage prijsverschil in aluminium in relatie tot zijn hogere prijsvolatiliteit legt het fundamentele probleem van aluminium vakkundig bloot. Nog steeds kampt de aluminiummarkt met overaanbod. Er is voldoende aluminium in de markt – zoals bij de opslaghuizen van de LME, bij producenten, service centers – en aan ertsen (bauxiet) is nog voor duizenden jaren beschikbaar. Daarnaast blijven de premies voor directe levering – buiten de VS – nagenoeg stabiel. Deze krachten zorgen ervoor dat de uitschieters naar boven worden gedempt. Ook is er fundamenteel nog weinig gebeurd sinds de aankondigingen van de VS. Het economisch beleid in de VS heeft vooral voor veel tumult gezorgd in de afgelopen maand, maar het fundamentele beeld is onveranderd. Investeerders vertalen de veranderingen in economisch beleid van de VS door naar het toekomstige effect op vraag en aanbod. Dat is vooral wat voor de verhoogde prijsbeweeglijkheid heeft gezorgd. Na de piek van USD 2.541/t op 18 april daalde de prijs met 12% in vijf werkdagen.

Maar het spel is nog niet uitgespeeld. De VS heeft de partijen (zoals Oleg Deripaska van Rusal) een maand extra gegeven om te desinvesteren of hun aandeel in het bedrijf af te bouwen. Concreet betekent dit dat de beweeglijkheid ook de komende maand hoog zal blijven en dat de prijs op relevant nieuws zal reageren. In ieder geval heeft de aluminiumprijs de afgelopen dagen niet veel gedaan. In Europa en China is het vakantie en zijn de verhandelde volumes laag. Als komende week de vakanties voorbij zijn, dan zullen de volumes weer toenemen. Duidelijk is in ieder geval dat zwarte zwanen de prijstrends in basismetalen meer en meer kleur zullen geven en dat maakt het voorspellen van de prijstrends een stuk uitdagender.