Short Insight – Waarom de Duitse industrie weer zal aansterken

door: Aline Schuiling

  • Het Duitse producentenvertrouwen is sinds eind vorig jaar fors gedaald en ook de fabrieksorders en productie zijn afgenomen
  • Het afgenomen ondernemerssentiment lijkt verband te houden met de tijdelijke inzinking van de economische bedrijvigheid in China en met de zorgen over een wereldwijde handelsoorlog; de effecten hiervan zullen vermoedelijk verwateren
  • De productie is in maart weer gestegen en we verwachten dat het herstel de rest van dit jaar aanhoudt in een stevig maar wel lager tempo dan in H2 2017
180511-Short-Insight-Waarom-de-Duitse-industrie-weer-zal-aansterken.pdf (62 KB)
Download

Sentiment in Duitse verwerkende industrie is sterk ingezakt …

Het sentiment in de Duitse verwerkende industrie, zoals gemeten door het Ifo-instituut, is sinds het begin van dit jaar sterk teruggelopen. Vooral de verwachtingencomponent is hard naar beneden gegaan: deze verloor 8,5% tussen november 2017 en april 2018 en heeft de laagste stand sinds de zomer van 2016 bereikt. Andere indicatoren, zoals het onderdeel van de sentimentsindex van de Europese Commissie dat de verwachte productie in de Duitse verwerkende industrie meet, zijn ook in februari en maart gedaald, maar in april volgde een licht herstel.

 

… en fabrieksorders zijn ook gedaald

Duitse producenten hebben in alle maanden sinds december vorig jaar minder orders ontvangen. Dit vormt mogelijk een gedeeltelijke verklaring voor het afgenomen sentiment. Tussen december 2017 en maart 2018 daalden de orders met bijna 5%; zo ging de stijging van de periode juli – december 2017 voor meer dan de helft weer verloren. De daling van de orders kwam ook tot uiting in de industriële productie: deze nam in totaal met 2% af in de periode november – februari. In maart volgde echter een herstel van +1,1% m-o-m.

 

 

Zwakte in Duitsland lijkt verband te houden met China …

Analyse van de Duitse fabrieksorders laat zien dat de zwakte in de eerste maanden van dit jaar vooral te wijten was aan buitenlandse orders uit landen buiten de eurozone. Wij denken dan in het bijzonder aan China en andere Aziatische opkomende markten, waar het tijdstip van het Chinees Nieuwjaar een sterke stempel drukte op de cijfers. Uit de maandelijkse handelscijfers van China (deze verschijnen altijd ruim voor de Duitse maandcijfers) blijkt dat de Chinese invoer uit Duitsland in januari en februari is gedaald (in totaal met circa 25%) maar in maart en april sterk is opgeveerd (met circa 30%). De verbetering van de PMI voor de Chinese verwerkende industrie in maart is ook een gunstig voorteken dat de bedrijvigheid in China gaat aantrekken en de Duitse uitvoer naar China in de komende maanden weer zal toenemen.

… maar ook vrees voor handelsoorlog drukt mogelijk het sentiment

De vrees voor een wereldwijde handelsoorlog die sinds begin dit jaar weer is opgelaaid, heeft waarschijnlijk ook het Duitse producenten-vertrouwen gedrukt. In ons basisscenario gaan we ervan uit dat de eurozone buiten het handelsconflict blijft. Hoewel de besprekingen tussen de VS en China zich vermoedelijk nog wel even voortslepen, lijkt de discussie tot nu toe te wijzen op een gunstige afloop. In een minder positief scenario zou Duitsland echter behoren tot de zwaarst getroffen landen, mede omdat het aandeel van de uitvoer van goederen in het Duitse bbp met bijna 40% relatief hoog is.
Al met al verwachten we dat de Duitse verwerkende industrie in de komende maanden weer aansterkt en dat het herstel gedurende de rest van het jaar aanhoudt in een stevig maar wel lager tempo dan in de tweede helft van vorig jaar.