Minder faillissementen Retail in eerste kwartaal 2018

door: Sonny Duijn

Het aantal faillissementen in de detailhandel daalde in het eerste kwartaal van 2018 met ruim 8% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Voor het jaar als geheel gaan we uit van een daling met meer dan 10%.

Meer informatie over de economie en de sector Retail is te vinden in de Stand van de Retail van de maand februari:

Stand-van-de-Retail-april2018.pdf (943 KB)
Download

Ook in de autohandel is sprake van een forse daling van het aantal faillissementen. In het eerste kwartaal van 2017 waren dit er 37, in het eerste kwartaal van 2018 waren dit er 12.

Positieve economische omstandigheden, maar uitdagingen aanwezig

De daling van het aantal faillissementen heft te maken met de positieve economische omstandigheden. De consument heeft meer te besteden en ook het vertrouwen om extra inkomen uit te geven. Het consumentenvertrouwen staat in de eerste maanden van 2018 nog steeds rond het hoogste punt sinds begin 2001. De omzet en verkoopvolumes nemen dan ook toe. Voor Retailers draagt extra omzet vaak direct bij aan de absolute winst, omdat een groot deel van de kosten ‘vast’ is. Winstgevendheid op online omzet blijkt daarbij wel een grotere uitdaging, zeker als schaalgrootte ontbreekt.

Omzet- en volumecijfers over het eerste kwartaal zijn nog niet bekend, maar wel over januari en februari van 2018. Daarin namen de verkoopvolumes met 2,5% toe (en de omzet met 3,2%), ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Voor 2018 als totaal gaan we uit van een stijging van 2,3%, zoals te lezen in onze sectorprognose Retail.

Hoewel de daling in het aantal faillissementen en de groei van de verkoopvolumes positief zijn, zijn duidelijke uitdagingen aanwezig. Niet iedere Retailer herkent zich in de positieve omstandigheden. De grote concurrentie en het veranderende consumentengedrag zorgen dan niet iedereen kan profiteren van het positieve economische klimaat.

Vooral online omzet stijgt sterk

De sterkste groei zit hierbij bij de internetomzet. In de eerste twee maanden van het jaar nam deze (jaar-op-jaar) met 20,9% toe. Hierbij steeg vooral de internetomzet van de ‘fysieke’ retailers van wie het zwaarte punt offline ligt hard (+23,9%). De omzetstijging van ‘pure’ webwinkels bedroeg 19,1% in de eerste maanden van 2018.

De verkoopvolumes van doe-het-zelf-winkels stegen over de eerste maanden van het jaar, ondanks dat het aantal transacties op de woningmarkt stokt. Gesteund door de positieve economische omstandigheden lijkt sprake van verbouwen van eerder aangekochte woningen. Het is echter wel zo dat deze winkels prijsdruk ervaren, waardoor de stijging van de omzet (van 1,8%) achterbleef bij de stijging van de verkoopvolumes.

Voedingspeciaalzaken en winkels in schoenen en lederwaren zagen de verkoopvolumes dalen. Zij hebben onder meer last van concurrentie over hun eigen branche heen (respectievelijk van supermarkten en kledingwinkels).