FX Weekly – Zwakke euro

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Van sterke dollar naar zwakke euro door verslechtering van het beleggerssentiment, bezorgdheid over de politieke ontwikkelingen in Italië en minder optimisme over de economie van de eurozone. Meer eurozwakte in komende maanden. Een neerwaartse bijstelling van EUR/USD voorspellingen. Nieuwe eindejaarsvoorspelling EUR/USD 1,15. Geen renteverhogingen door de Bank of England meer in 2018 en we zijn minder positief over de vooruitzichten voor het pond.

180525-FX-Weekly.pdf (55 KB)
Download

Van sterke dollar naar zwakke euro

Deze week staat in het teken van de zwakke euro in plaats van de sterke dollar (zoals het geval was vorige week). Er speelt een aantal factoren. Ten eerste verslechterde het sentiment op de financiële markten deze week. Dit kwam doordat valuta’s van opkomende markten een zware tijd hadden, vooral de Turkse lira. Beleggers waren bezorgd dat de zwakke lira andere valuta’s van opkomende markten mee omlaag zou trekken. Bij een verslechtering van het beleggerssentiment zijn de Japanse yen en de Zwitserse frank over het algemeen in trek. Het is dan ook geen verrassing dat de grootste winnaars deze week deze munten waren. Als gevolg hiervan daalde EUR/JPY naar 128 en EUR/CHF naar 1,16.

Ten tweede zijn beleggers bezorgd over de politieke ontwikkelingen in Italië. Het risico is groter geworden dat de nieuwe populistische Italiaanse regering de economie extra zal stimuleren ten koste van een verder oplopend begrotingstekort en een hogere staatsschuld. Als gevolg hiervan zijn de rentes of Italiaanse staatsobligaties verder opgelopen en de euro is gedaald.

Ten derde zijn er signalen dat de economie van de eurozone voor langere tijd is afgekoeld tot trendgroei. Verder hebben beleggers hun verwachtingen naar beneden bijgesteld over de eerste renteverhoging van de ECB in 2019.

In de komende maanden verdere verzwakking euro

Eerder in het jaar hebben de kans op een handelsoorlog tussen de VS en China en spanningen op het Koreaans schiereiland de euro kunstmatig hoog gehouden. Sinds deze risico’s zijn afgenomen hebben fundamentele factoren (zoals renteverschil) meer grip op de dollar en de euro.

We denken dat de euro in de komende maanden verder kan dalen. Wij baseren ons op de volgende argumenten. Ten eerste denken we dat de verkoopgolf van Italiaanse staatsobligaties nog even door gaat. Ten tweede zal de onzekerheid over de vooruitzichten van de eurozone economie waarschijnlijk langer aanhouden. Ten derde verwachten we dat beleggers hun verwachtingen over de eerste renteverhoging van de ECB verder aanpassen. Ze verwachten nu dat de eerste renteverhoging in juni 2019 zal plaatsvinden. Wij denken dat de ECB pas in september 2019 de rente zal verhogen. Ten vierde zijn de net-long posities in de euro nog steeds groot. Als beleggers zeer bezorgd worden over de ontwikkelingen in Italië en de economie van de eurozone, zullen ze deze net-long posities verder sluiten. Tot slot zijn de technische vooruitzichten verslechterd. EUR/USD zit nu al een tijdje onder het  tweehonderd-daags voortschrijdend gemiddelde (rond het niveau van 1,20). Dit geeft ook extra druk op de euro.

Alles bij elkaar verwachten we dat EUR/USD in de komende maanden onder druk blijft. Daarom hebben we onze prognoses aangepast. Onze nieuwe voorspellingen voor eind juni, eind september en eind december 2018 zijn respectievelijk 1,15, 1,10 en 1,15.

Nieuwe visie Bank of England en voorspellingen sterling

Eerder in het jaar steeg het pond sterk ten opzichte van de dollar. Maar sinds 17 april zijn de vooruitzichten voor het pond flink verslechterd. Ten eerste heeft de Amerikaanse dollar een aanzienlijk herstel laten zien. Ten tweede hebben zwakker dan verwachte economische groeicijfers van het VK ervoor gezorgd dat beleggers nu minder renteverhogingen door de Bank of England verwachten. Tot slot hebben de moeizame Brexit-onderhandelingen en het gebrek aan duidelijke richting van de Britse regering tot de nodige bezorgdheid geleid onder beleggers. Door deze factoren is het pond gedaald.

We denken nu dat de Bank of England de rente dit jaar niet verhoogt (we hadden twee renteverhogingen van 25 basispunten). Wel verwachten we dat ze volgend jaar haar beleidsrente tweemaal met 25 basispunten zal verhogen. Deze aanpassing heeft ertoe geleid dat we nu minder positief zijn op de vooruitzichten van het pond ten opzichte van de dollar. We denken ook dat het pond veerkrachtig zal zijn ten opzichte van de euro. Onze nieuwe eindejaarsvoorspelling is 0,86 voor EUR/GBP (van 0,85) en 1,34 voor GBP/USD (van 1,42).