FX Weekly – De aantrekkingskracht van 1,20

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Zwitserse frank onder druk. Economische cijfers en onzekerheid over Brexit verzwakken pond. Bank of Canada stelt teleur.

180419-FX-Weekly.pdf (54 KB)
Download

Zwitserse frank onder druk

De afgelopen twee weken is de Zwitserse frank (CHF) ten opzichte van de euro met 1,6% gedaald. Daarmee was het de slechtst presterende onder de belangrijke valuta’s.

Dit is bijzonder omdat EUR/CHF niet te boek staat als het valutapaar met de meeste dynamiek. Dit zegt iets over het feit dat valutamarkten op dit moment nauwelijks bewegen. Daar komt bij dat een aantal factoren ervoor heeft gezorgd dat de Zwitserse frank minder in trek was onder beleggers. Ten eerste zijn beleggers relatief ontspannen over de politieke ontwikkelingen in bijvoorbeeld Italië. De politieke partijen die het bij de Italiaanse verkiezingen goed hebben gedaan, hebben hun houding aangepast. Het uittreden uit de eurozone lijkt nu niet meer een doel op zich te zijn. Het streven is nu om de eurozone van binnenuit te veranderen. Als gevolg van deze ontwikkelingen is er minder vraag naar de Zwitserse frank. De frank wordt namelijk gekocht als onzekerheid in Europa toeneemt.

Ten tweede is het niveau van 1,20 iets bijzonders voor EUR/CHF. Dit komt doordat een paar jaar geleden de centrale bank van Zwitserland het niveau van 1,20 als minimale waarde van EUR/CHF (maximale waarde van de frank) had ingevoerd. Toen ze begin 2015 verrassend hierop terug kwam en EUR/CHF weer volledig verhandelbaar maakte, steeg de frank aanzienlijk. Sindsdien is de frank met horten en stoten verzwakt. De Zwitserse centrale bank heeft ook meegeholpen om de frank te verzwakken. Sinds kort staat EUR/CHF weer bijna op het niveau van 1,20. Dit niveau heeft een grote aantrekkingskracht omdat beleggers gaan proberen of ze EUR/CHF boven dit niveau kunnen laten stijgen. Wij denken dat dit waarschijnlijk is op korte termijn. Maar de verzwakking van de frank is in onze ogen te snel gegaan. Dus als beleggers in staat zijn om EUR/CHF even boven 1,20 te duwen is het doel bereikt en kan de interesse voor EUR/CHF afnemen.

Economische cijfers en onzekerheid over Brexit verzwakken pond

Sinds gisteren is aan de opmars van het pond ten opzichte van de euro een einde gekomen. Ten eerste waren inflatiecijfers en detailhandelsverkopen lager dan de marktconsensus. Als gevolg hiervan hebben beleggers hun verwachtingen over mogelijke renteverhogingen door de Bank of England iets naar beneden bijgesteld. Dit was nadelig voor het pond.

Ten tweede was het een moeilijke week voor minister-president Theresa May. Het Hogerhuis stemde in grote meerderheid tegen een belangrijk onderdeel van haar Brexit-beleid. Het Hogerhuis wil dat de VK in de douane-unie met de EU blijft. De regering is niet verplicht om zich aan deze uitkomst te houden. Maar het is een duidelijk signaal dat onzekerheid over het Brexit-beleid voorlopig nog aanhoudt. Ook hierdoor daalde het pond.

Bank of Canada stelt teleur

Gisteren liet de centrale bank van Canada de beleidsrente ongewijzigd op 1,25%. Het begeleidende commentaar van voorzitter Stephen Poloz laat zien dat de centrale bank geen haast heeft om de beleidsrente te verhogen. Dit komt doordat de centrale bank van mening is dat de economische groei verder zal toenemen zonder een stijging van de inflatie. Daar komt bij dat er meer onzekerheid is over het buitenlandse-handelsbeleid van Amerika, Canada’s belangrijkste handelspartner. Het doel van de centrale bank is om met renteverhogingen te voorkomen dat inflatie oploopt. Het is echter niet haar bedoeling dat haar acties de economische groei frustreren. Daarom is de centrale bank voorzichtig. Beleggers waren teleurgesteld. Als gevolg hiervan verkochten ze Canadese dollars na dit rentebesluit. We denken dat de Amerikaanse dollar ten opzichte van de Canadese dollar zal stijgen richting 1,28 (daling van de Canadese dollar). Wij verwachten dat de beleidsrente dit jaar met nog 25 basispunten wordt verhoogd naar 1,5% en volgend jaar met 50 basispunten naar 2%.