FX Weekly – De aantrekkingskracht van 1,20 deel II

door: Georgette Boele

In deze publicatie: De euro is de afgelopen dagen gedaald en nadert het steunniveau van 1,2160. De kans is groot dat EUR/USD nu onder 1,2160 zal zakken en dan komt het belangrijke niveau van 1,20 dichtbij. De Zweedse centrale bank stelt opnieuw teleur en de Zweedse kroon staat zwaar onder druk.

180426-FX-Weekly.pdf (53 KB)
Download

Zal EUR/USD onder 1,2160 dalen of niet?

Sinds 19 april is de euro ten opzichte van de dollar in een rechte lijn gedaald richting het steunniveau van 1,2155 tot 1,2160. Nu hangt het erom. Zal EUR/USD nu eindelijk onder dit niveau dalen richting 1,20 of niet? Wij denken dat het moment nu aangebroken is.

–       Het beleggerssentiment met betrekking tot de VS en de dollar is verbeterd,

–       het renteverschil tussen de VS en de eurozone blijft oplopen

–       en beleggers die euro’s hebben, zullen nu langzamerhand wel nerveus worden.

Mochten beleggers winstnemen en euro’s van de hand doen, dan kan EUR/USD tijdelijk dalen tot onder 1,20. Het niveau van 1,20 is niet alleen psychologisch belangrijk maar ook voor beleggers die naar de langetermijntrend kijken. Een tijdelijke daling van EUR/USD onder 1,20 is niet verontrustend. Mocht het niet tijdelijk zijn, dan kan de opwaartse trend in EUR/USD, die begin 2017 in gang was gezet, door beleggers in twijfel getrokken worden. Deze twijfel zal waarschijnlijk tot meer winstnemingen leiden.

Vanmiddag zal de ECB bekend maken of ze haar monetaire beleid en haar verwachtingen over dit beleid heeft aangepast. Wij verwachten weinig verrassende details. Dit zou al kunnen leiden tot een lagere euro.

Mocht het niveau van 1,2155-1,2160 blijven staan als een huis, dan gaan beleggers opnieuw proberen of ze EUR/USD richting 1,25 kunnen duwen

Zweedse centrale bank stelt weer teleur

De Zweedse centrale bank heeft al geruime tijd de neiging om een mogelijke renteverhoging steeds uit te stellen. Dit gedrag is verrassend omdat de Zweedse economie sterk groeit en de inflatie rond de doelstelling van de centrale bank ligt. De stemming op de huizenmarkt is echter wel verslechterd maar dat is voornamelijk het gevolg van maatregelen om huizenmarkt af te laten koelen.

Vandaag liet de centrale bank de rente onveranderd maar ze paste wel haar eigen voorspellingen voor de beleidsrente naar beneden aan. Eerder dit jaar was de verwachting onder beleggers dat de bank haar rente dit jaar zou verhogen. Haar huidige voorspelling laat geen renteverhoging meer zien dit jaar. Ze verwacht wel de beleidsrente volgend jaar met twee stapjes van 25 basispunten te verhogen.

Deze uitkomst van de vergadering van de centrale bank heeft ons niet verrast. In een Engelstalig valutarapport, gepubliceerd op 12 maart, stelden wij al onze verwachtingen voor de Zweedse kroon en de beleidsrente naar beneden bij. Naar onze mening zal de centrale bank pas in het eerste kwartaal van 2019 de rente verhogen. Hierdoor zullen beleggers de Zweedse kroon links laten liggen.

Sinds het begin van dit jaar is de Zweedse kroon al met ruim 6% gedaald ten opzichte van de euro. Er lijkt voorlopig nog geen einde te zijn gekomen aan deze daling. Het ziet ernaar uit kan EUR/SEK het niveau van 10,55 zal halen in de komende weken (verzwakking van de Zweedse kroon).