FX Weekly – Relatieve sterkte op valutamarkten

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Politieke onzekerheid in de VS steunt de yen en de dollar laat een gemengd beeld zien, net als de euro. De Noorse kroon in de lift omdat de centrale bank aangeeft dat rente waarschijnlijk binnenkort zal stijgen. Fed zal naar verwachting volgende week de rente met 25 bp verhogen.

180316-FX-Weekly.pdf (51 KB)
Download

Politieke onzekerheid in de VS steunt de yen

De valutamarkten hebben negatief gereageerd op de laatste wisselingen van de wacht in de regering van president Donald Trump en het nieuws dat mogelijk nog meer ontslagen zullen volgen. Daarnaast heerst de verwachting dat het buitenlands beleid van de VS meer assertief zal zijn. Verder komt het onderzoek naar de mogelijke inmenging van Rusland in de Amerikaanse verkiezingen steeds dichter bij de eigen kring van president Trump en dit zorgt ook voor onzekerheid. Deze ontwikkelingen hebben het beleggerssentiment verslechterd en de Japanse yen (safe-havenvaluta) steun gegeven. In eerste instantie had dit nieuws een negatief effect op de dollar toen het beleggerssentiment goed was. In tweede instantie herstelde de dollar weer (behalve ten opzichte van de yen) toen het beleggerssentiment verslechterde. Dit gedrag zal voorlopig nog wel doorgaan. Vanuit technisch oogpunt kan de nog yen verder stijgen.

Volgende week zal de Fed naar alle verwachting de rente met 25 bp verhogen. Omdat deze renteverhoging op dit moment is ingeprijsd, zal het waarschijnlijk geen effect hebben op de dollar. Mocht de begeleidende verklaring aangeven dat er waarschijnlijk nog drie renteverhogingen van 25 bp zullen komen dan zal de dollar iets in waarde kunnen stijgen (mocht er weinig Amerikaans politiek nieuws zijn).

Gemengd beeld van de euro

ECB-beleidmakers, waaronder president Draghi en hoofdeconoom Peter Praet, zijn een offensief gestart om de verwachtingen omtrent de eerste renteverhoging van de ECB te beïnvloeden. Ze geven duidelijk aan dat de eerste renteverhoging mogelijk langer op zich laat wachten dan de financiële markten nu verwachten. Hierdoor is de neerwaartse druk op de euro weer wat toegenomen. De recente stijging van EUR/USD is tot stilstand gekomen net boven het niveau van 1,24. Sinds een week heeft EUR/USD in een krappe bandbreedte van 1,2270-1,2415 bewogen. Elke keer als de dollar probeert te herstellen zorgt Amerikaanse politieke onzekerheid voor een abrupt einde van dit herstel. Aan de andere kant lijkt een stijging van EUR/USD richting de top van dit jaar op 1,2555 ook moeilijk. Beleggers zitten nog steeds massaal in de euro en blijven hopen op een hogere koers. Mocht deze hoop wegebben dan kan EUR/USD richting 1,20 zakken.

De euro ligt op dit moment onder druk ten opzichte van de Japanse yen, het Britse pond, de Zweedse kroon en de Noorse kroon. De daling van EUR/JPY is vooral het gevolg van de verslechtering van het beleggerssentiment. EUR/GBP is vooral een speelbal van ECB verwachtingen en Brexit nieuws. Het VK en de EU zullen waarschijnlijk intensieve gesprekken hebben om de impasse over de Ierse grens te doorbreken. Dit heeft het pond gesteund terwijl commentaar van de ECB (hierboven) de euro iets onder druk heeft gezet. Aan de scherpe daling van de Zweedse kroon is tijdelijk een einde gekomen door iets eurozwakte terwijl Zweedse inflatiecijfers geen negatieve verrassingen lieten zien. Ze waren zoals verwacht. De Noorse kroon was na de yen de sterkste belangrijke valuta omdat de Noorse centrale bank aangaf dat de economische groei sterker was dan verwacht en dat binnenkort de beleidsrente verhoogd zou kunnen worden. Hierdoor steeg de Noorse kroon.