FX Weekly – Nieuwe EUR/USD voorspellingen

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Verslechtering van het Amerikaanse begrotingstekort is negatief voor de lange termijn vooruitzichten voor de Amerikaanse dollar. Op korte termijn is enig herstel van de dollar echter nog steeds mogelijk. EUR/USD lijkt steun te hebben bij 1,2160. Nieuwe ramingen EUR/USD zijn 1,20 eind 2018 en 1,30 eind 2019.

180309-FX-Weekly.pdf (53 KB)
Download

Lange termijn vooruitzichten negatief voor de dollar

Recent hebben we uitvoerig onderzoek gedaan naar het verband tussen het Amerikaanse begrotingstekort en de dollar. Veranderingen in dit begrotingstekort zijn een goede indicatie voor de richting van de dollar. Er zit wel een vertraging in van één tot twee jaar voordat het in de dollar doorwerkt. We verwachten een aanzienlijke verslechtering in het Amerikaanse begrotingstekort dit jaar en volgend jaar. Hierdoor zijn de vooruitzichten voor de dollar verslechterd. We hebben onze ramingen voor EUR/USD verhoogd van 1,15 naar 1,20 voor eind 2018 en van 1,25 naar 1,30 voor eind 2019.

Steun EUR/USD rond 1.2160

Vorige week kwam er een einde aan de daling van de EUR/USD op een technisch steunniveau. Vervolgens steeg EUR/USD weer boven het niveau van 1,24. Dit kwam doordat beleggers de dollar van de hand deden na de aankondiging van President Trump om invoertarieven in te voeren voor staal en aluminium. Ook verbeterde het beleggerssentiment nadat het bekend werd dat President Trump voor mei van dit jaar een ontmoeting zal hebben met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un. Een verbetering van het beleggerssentiment pakt op dit moment negatief uit voor de Amerikaanse dollar.

Gisteren liet de ECB haar monetaire beleid ongewijzigd, maar in de begeleidende verklaring werd niet meer genoemd dat de ECB overgaat tot meer obligatie-aankopen mocht de economische situatie verslechteren. Dit was een verrassing voor financiële markten en daardoor steeg de euro in eerste instantie. De persconferentie en het vragenuurtje waren wat teleurstellend voor beleggers omdat ze na de aanpassing in de verklaring meer hadden verwacht. Als gevolg hiervan daalde EUR/USD weer en kwam ze uiteindelijk lager uit dan vóór de ECB vergadering.

Op korte termijn lijkt het moeilijk dat EUR/USD naar beneden het niveau van 1,2160 zal dalen. Echter we verwachten dat dit later dit jaar nog wel zal plaatsvinden. Dit zal waarschijnlijk gebeuren als beleggers een deel van hun grote net-long euro posities van de hand doen. Dit zal gebeuren als ze hun verwachtingen over de ECB renteverhogingen in 2019 naar beneden bijstellen. Mocht er een abrupte golf van risico-aversie komen dan zal EUR/USD ook onder dit steunniveau van 1,2160 kunnen zakken.

Geen wijziging monetaire beleid Zwitserse centrale bank

Volgende week zal de Zwitserse centrale bank (SNB) een beslissing nemen over haar monetaire beleid. We verwachten geen wijziging in beleidsrente of in de bandbreedte waarin de beleidsrente zich beweegt. De recente Zwitserse macro-economische cijfers waren beter dan verwacht. Hierdoor hebben beleggers er vertrouwen in dat de Zwitserse nationale bank mogelijk in de eerste helft van 2019 de rente gaat verhogen. Op dit moment zit de inflatie met circa 0,5% echter ver onder het  inflatiedoel van 2%.  We verwachten dat inflatie volgend jaar ook nog ver onder dit inflatiedoel blijft. We denken dat de SNB pas na de ECB zal over gaan tot een renteverhoging en dat de beleidsrente en de bandbreedte niet zullen veranderen in de komende twee jaar.