FX Weekly – Dollar profiteert terwijl yen achterblijft

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Dollar profiteert van verslechtering van beleggerssentiment als gevolg van angst over mogelijke handelsoorlog tussen VS en China. We denken dat de soep niet zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend. Yen profiteerde verrassend genoeg niet omdat de situatie op het Koreaans schiereiland kalmeerde. Euro is wispelturig en niet onder de indruk van het ECB-offensief om verwachtingen over renteverhogingen te dempen.

180329-FX-Weekly-1.pdf (51 KB)
Download

Deze week zat de Amerikaanse dollar iets in de lift. Dit is verrassend omdat beleggers bezorgd zijn over een mogelijke handelsoorlog tussen de VS en China. De Amerikaanse dollar deed het goed omdat beleggers op zoek gingen naar safe-haven beleggingen zoals Amerikaanse staatsobligaties en de dollar. Wij denken dat de soep niet zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend. Wij denken dat de VS en China er uiteindelijk op een opbouwende manier uit zullen komen. Als gevolg hiervan zal de vraag naar de dollar als safe-haven weer afnemen.

Wat nog verrassender was, was de reactie van de Japanse yen. Deze munt is op dit moment de belangrijkste mondiale safe-haven valuta. De yen apprecieert als het sentiment op financiële markten verslechtert, terwijl de yen deprecieert als de stemming weer verbetert. Deze week liet echter een uitzondering zien. De yen daalde terwijl het beleggerssentiment verslechterde. Hier zijn twee redenen voor aan te geven.

Ten eerste zijn de gemoederen op het Koreaanse schiereiland gekalmeerd nadat duidelijk werd dat de Noord-Koreaanse Kim Jong Un een bezoek heeft gebracht aan China. Kim Jong Un heeft ook aangegeven dat hij bereid is het opgeven van kernwapens te bespreken met president Trump. Daarnaast staat er een topoverleg gepland tussen Zuid- en Noord-Korea op 27 april. Als gevolg hiervan is er minder safe- haven vraag naar de Japanse yen.

Ten tweede hebben de handelsspanningen tussen de VS en China geleid tot een verzwakking van valuta’s van landen waar buitenlandse handel belangrijk is voor de binnenlandse economische groei. Japan behoort ook tot deze landen. Het lijkt erop dat deze handelsspanningen ook een negatieve invloed hebben gehad op de yen.

Wispelturige euro

Tussen oktober 2017 en 21 februari 2018 steeg EUR/USD dankzij verwachtingen over mogelijke renteverhogingen door de ECB in 2019. ECB-functionarissen zijn in staat geweest om deze verwachtingen te temperen. Ook deze week was er een ECB-offensief om de markt te overtuigen dat de rente waarschijnlijk pas in de tweede helft van 2019 wordt verhoogd. De rentemarkt is gevoelig gebleken voor dit ECB-offensief en beleggers hebben hun verwachtingen naar beneden aangepast. De euro lijkt daarentegen totaal niet gevoelig voor deze ontwikkelingen. Elke keer als de euro iets aan waarde verliest, zijn er ontwikkelingen in de binnenlandse dan wel buitenlandse politiek van de VS die de dollar onder druk zetten. Doordat EUR/USD zoveel moeite heeft om te dalen, blijft de verwachting bestaan dat EUR/USD naar boven zal uitbreken. Wij denken echter dat het neerwaartse risico op korte termijn groter is dan het opwaartse risico, voornamelijk door de extreem grote net-long euro posities.