FX weekly – Britse pond in de lift

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Het Britse pond sterker door optimisme over transitie-overeenkomst en het vooruitzicht van een renteverhoging in mei. De Fed was niet in staat de dollar een flinke steun in de rug te geven.

180322-FX-Weekly.pdf (50 KB)
Download

Een positieve week voor het Britse pond

Deze week zat het Britse pond in de lift omdat er aan het begin van de week een overeenkomst was bereikt tussen het VK en de EU over een transitie-periode van 21 maanden na de officiële Brexit-dag, eind maart volgend jaar. Er was ook vooruitgang geboekt bij de uiteindelijke Brexit-overeenkomst. Maar de transitie-overeenkomst is niet geldig zolang de uiteindelijke Brexit-overeenkomst niet is getekend. Vandaag en morgen praten de leiders van de EU-landen over goedkeuring van de transitie-overeenkomst en om de positie te bepalen ten aanzien van de volgende Brexit-onderhandelingen. Het pond kreeg ook steun door een sterk banenrapport en goede detailhandelsverkopen. De Bank of England liet de beleidsrente onveranderd maar twee van de negen beleidsfunctionarissen stemden al deze vergadering voor een renteverhoging. We verwachten dat de Bank of England de beleidsrente tijdens de vergadering in mei zal verhogen met 25 bp. Als gevolg van deze ontwikkelingen is GBP/USD tot boven 1,41 gestegen en EUR/GBP gedaald naar 0,8730. We verwachten dat EUR/GBP zeker tot 0,86 kan dalen als beleggers een deel van de net-long euro-posities van de hand doen.

Fed verhoogt de rente

Op woensdag verhoogde de Fed de marge waarbinnen de Fed funds rate zich beweegt van 1,25-1,50 naar 1,50-1,75. De begeleidende verklaring liet zien dat de Fed dit jaar deze marge waarschijnlijk nog twee maal met 25 bp. zal verhogen. Dit was iets teleurstellend omdat beleggers hadden gehoopt op een signaal dat de rente misschien dit jaar nog drie keer omhoog zou gaan. Wel gaf de Fed aan dat in 2019 en in 2020 de rente waarschijnlijk meer zal stijgen dan oorspronkelijk werd aangenomen. Dus ondanks de teleurstelling over het signaal voor 2018 was de Fed verkrappingsgezinder dan verwacht. In eerste instantie steeg de dollar iets. Maar dit was van tijdelijke aard. Een daling van de tweejaarsrendementen op Amerikaanse staatsobligaties en een voorzichtige toon van Fed-voorzitter Powell zorgden uiteindelijk voor een iets zwakkere dollar. Op dit moment zit EUR/USD een beetje vast. EUR/USD lijkt niet omhoog te kunnen omdat beleggers al gepositioneerd zijn voor een hogere EUR/USD. Aan de andere kant zijn deze beleggers ook heel geduldig. Ze blijven wachten en hopen dat EUR/USD vroeg of laat zal stijgen. We denken dat ze daarmee te positief zijn en dat op korte termijn het risico van een tijdelijke daling groter is dan een stijging. Voor de lange termijn blijven wij van mening dat EUR/USD wel verder omhoog kan.