Bezoek aan museum, bioscoop en dierentuin groeit

door: Sonny Duijn

De sector Leisure profiteert flink van de gunstige economische omstandigheden. De consument heeft meer te besteden en het bezoek aan bijvoorbeeld musea, bioscopen en dierentuinen zit in de lift.

De economische omstandigheden spreken in het voordeel van de sector Leisure. Het vertrouwen is hoog en het besteedbaar inkomen stijgt ook in 2018 en 2019. Naar onze verwachting stijgt de consumptie ook in deze jaren. In 2019 zal daarbij het groeitempo wel afvlakken. Voor de sector Leisure gaan we in 2018 en 2019 eveneens uit van groei.

Meer informatie is te vinden in de Stand van de Leisure van de maand januari:

Stand-van-Leisure-januari2018-3.pdf (1 MB)
Download

Stijging toerisme

De stijging van het toerisme is natuurlijk ook gunstig voor de sector. Voor de stijging van het overnachtende toerisme moest ons land het in 2017 voornamelijk hebben van het buitenlands toerisme. Terwijl het aantal logies-overnachtingen door Nederlander slechts met 1% steeg, ging het aantal logies-overnachtingen door buitenlanders met 10,6% omhoog.

Zo is er bijvoorbeeld een sterke stijging van Duits, Amerkaans en Aziatisch toerisme te zien.

Het aantal toeristische overnachtingen steeg (in 2017 tot en met oktober) vooral in Utrecht, Overijssel, Noord-Holland, Zuid-Holland en Groningen snel.

Een stijging van het toerisme is bijvoorbeeld gunstig voor de horeca. Zo steeg het aantal overnachtingen in hotels in Nederland in 2017 tot en met oktober met 8,8%, in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Ook in vakantieparken (+4,9%) en groepsaccomodaties (+8,7%) was sprake van een stijging.

Het aantal overnachtingen in campings daalde wel, omdat zij relatief afhankelijk zijn van overnachtingen door Nederlanders. Het aantal overnachtingen door buitenlanders op campings in Nederland steeg met 9% in 2017 tot en met oktober.