FX Weekly – Safe-haven valuta’s in trek

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Het beleggerssentiment is verslechterd en dit heeft geleid tot grotere vraag naar safe-haven valuta’s. De Japanse yen en de Amerikaanse dollar hebben hiervan geprofiteerd. We denken dat EUR/USD verder omlaag kan ongeacht het beleggerssentiment. Ramingen voor het pond zijn naar boven bijgesteld.

180209-FX-Weekly.pdf (155 KB)
Download

Verslechtering van beleggerssentiment zorgt voor vraag safe-haven valuta’s

De grote negatieve uitslagen op aandelenmarkten hebben geleid tot een verslechtering van de stemming onder beleggers op valutamarkten. De Japanse yen was de mondiale safe-haven valuta die het sterkst steeg. Maar ook de Amerikaanse dollar deed het goed. De Amerikaanse dollar heeft twee karaktertrekken. Aan de ene kant kan de dollar positief reageren op de Amerikaanse conjunctuur en verwachtingen over het monetaire beleid van de Fed. Aan de andere kant kan de dollar profiteren als het beleggerssentiment verslechtert. Sinds begin 2017 is de Amerikaanse dollar niet in staat geweest om te profiteren van de renteverhogingen door de Fed omdat de ontwikkelingen elders positiever waren. Als gevolg hiervan profiteert de dollar nu omdat de stemming onder beleggers is verslechterd. Mocht het sentiment op de financiële markten verder verslechteren, dan verwachten wij dat de yen en de dollar blijven stijgen.

Verder daling EUR/USD in zicht

Als het sentiment weer verbetert, kan de dollar iets onder druk komen. We verwachten echter dat deze dollarzwakte van tijdelijke aard is. De focus op de financiële markten zal mogelijk veranderen. We denken dat beleggers tot de conclusie komen dat zij te snel vooruitgelopen zijn op een mogelijke renteverhoging door de ECB in het eerste kwartaal van volgend jaar en dat ze hun verwachtingen zullen aanpassen. Als gevolg hiervan zal de euro depreciëren en de dollar appreciëren. De dollar zal dan niet stijgen door hogere vraag naar safe-haven valuta’s maar omdat beleggers minder positief zullen worden over de vooruitzichten van de euro.

Hoe dan ook verwachten wij een daling van EUR/USD in de komende weken en maanden. De openstaande net-long euro speculatieve posities zijn gigantisch. Als beleggers maar een deel van deze posities van de hand doen, zal EUR/USD al onder 1,20 dalen. Op de optiemarkt zijn al signalen dat beleggers voorzichtiger zijn geworden. Een paar weken geleden waren beleggers vooral bang voor een hogere euro. Sinds deze week zijn ze bezorgder geworden over een mogelijke daling van de euro in de komende maand.

Nieuwe ramingen voor het pond

Gisteren liet de Bank of England haar monetaire beleid onveranderd, maar ze gaf aan dat de beleidsrente verder omhoog kan. Wij hebben onze visie op de monetaire verkrapping door de Bank of England aangepast. We verwachten nu twee stapjes van 25 basispunten verhoging van de beleidsrente dit jaar en twee stapjes volgend jaar. Onze nieuwe visie is agressiever dan wat financiële markten nu inprijzen. Als gevolg hiervan hebben we onze ramingen voor het pond naar boven bijgesteld. We verwachten de grootste stijging van het pond dit jaar ten opzichte van de euro. Onze nieuwe eindejaarsraming van GBP/USD is 1,42 (was 1,35) en voor EUR/GBP 0,81 (was 0,85).