FX Weekly – EUR/USD lijkt onvermoeid

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Hogere Amerikaanse obligatierente lijkt de euro niet te deren. Dit komt omdat beleggen in de Europese periferie in de mode is. De Japanse centrale bank maakt duidelijk dat het beleid voorlopig niet verandert.

180202-FX-Weekly.pdf (154 KB)
Download

De grillige relatie tussen obligatierendementen en de dollar

De aandacht op de financiële markten gaat vooral uit naar de hogere rendementen op staatobligaties. Vandaag steeg de Amerikaanse rente op  tienjarige obligaties boven het niveau van 2,80%. De dollar heeft een haat-liefdeverhouding met deze rendementen. Hogere rentes versterken de dollar in een positief beleggersklimaat als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan:

1.     Als de Amerikaanse economie sterker groeit dan bijvoorbeeld die van de eurozone of Japan.

2.     Als de Amerikaanse economie harder groeit dan de inflatie.

3.     Als de rentes op staatsobligaties en de beleidsrente harder stijgen dan elders.

4.     Als het politieke klimaat in de VS redelijk stabiel is.

Van 2014 tot het einde van 2016 was aan al deze voorwaarden voldaan en steeg de dollar aanzienlijk. Aan de opmars van de dollar kwam echter een einde in 2017. De kracht van de economie van de eurozone sinds het begin van 2017 verraste iedereen positief. Daarnaast bleken de politieke risico’s in de eurozone mee te vallen terwijl de politieke situatie in de VS onzekerder is geworden. Tot slot heeft de verwachting dat de ECB haar monetaire stimulering zal terugdraaien ook tot een sterkere euro geleid.

Periferie eurozone in trek

Begin deze week leek de Amerikaanse dollar iets te profiteren van het verslechterde sentiment onder beleggers als gevolg van de hogere rendementen op staatsobligaties. Dit was echter van tijdelijke aard. De EUR/USD steeg vrijdagochtend opnieuw boven 1,25. De hogere loongroei in de VS hebben de dollar echter iets gesteund. Op dit moment gedraagt deze koers zich anders dan het renteverschil bij staatsobligaties en de verwachtingen ten aanzien van de ECB doen vermoeden. Deze factoren geven namelijk aan dat EUR/USD stabiel zou moeten blijven. Op de achtergrond lijken ontwikkelingen op de Europese obligatiemarkt een belangrijke rol te spelen in 2018. Op 20 januari heeft kredietbeoordelaar Fitch de rating van Spanje verhoogd. Verder lijken de economieën van Spanje en Italië te profiteren van de positieve economische ontwikkeling in de eurozone. Daarnaast lijken beleggers minder bezorgd te zijn over de Italiaanse verkiezingen die zullen plaatsvinden op 4 maart a.s. Alles bij elkaar hebben deze ontwikkelingen geleid tot een verbeterd beleggerssentiment ten aanzien van Spanje en Italië. De euro heeft hiervan geprofiteerd.

Japanse centrale bank stopt de opmars van de yen

De Japanse yen is deze week uit de gratie. Dit komt doordat de Japanse centrale bank deze week een aantal keer meer Japanse staatsobligaties gekocht heeft dan verwacht was, om aan te geven dat het monetaire beleid niet veranderd is. Als gevolg hiervan daalde de rentes op Japanse staatsobligaties iets en steeg USD/JPY richting 110.