Sentiment in de industriële metaalmarkten goed

door: Casper Burgering

De start van 2018 is voor industriële metaalmarkten vooralsnog gunstig en dat houdt het sentiment goed. Sinds de start van 2018 is de mondiale staalprijs gestegen met 3% en heeft daarmee zijn opwaartse trend voortgezet. De vraag naar staal is mondiaal goed en dat zien we ook terug in de productie. De output van staal is in 2017 mondiaal met 5% gegroeid. Daarmee wordt de outputgroei van 2013 weer geëvenaard. De gemiddelde basismetaalprijs was weliswaar volatiel, maar staat ten opzichte van zijn positie van 1 januari gelijk. Het sentiment in de markt begin januari was weliswaar gunstig – mede dankzij een stabiele economische trend in China – maar de sterkere dollar drukte begin januari de prijzen.

Industriele Metalen Update_januari 2018.pdf (328 KB)
Download

Prijzen van koper en cokeskolen blijven achter

China blijft de gemoederen bezig houden in de industriële metaalmarkten, ook in 2018. De recente relatief gunstige Chinese economische cijfers – met name op het gebied van export – van eind 2017 en begin 2018, hebben tot een goed sentiment geleid. Zolang de Chinese economie stabiel blijft en vanuit geopolitiek perspectief geen escalatie plaatsvindt, zullen de prijzen voor industriële metalen verder stijgen dit jaar. Er zitten echter nog veel risico’s in het systeem. Dat maakt veel investeerders huiverig en houdt de volatiliteit in de vooral de basismetaalprijzen hoog.

Aluminium: Ondanks dat de voorraden van aluminium mondiaal nog steeds relatief hoog zijn, neemt het volume bij de LME magazijnen wel gestaag af. Dit vertaalt zich echter niet direct in sterkere prijzen, aangezien de beschikbaarheid nog steeds hoog is. De aanbodhervormingen in China en de capaciteitssluitingen krijgen langzaam vorm.

Koper: De toename van de voorraden is voor veel investeerders een teken dat de vraag afzwakt. Daardoor daalde de prijs, ondanks gunstige macro-cijfers en een zwakkere dollar. De fundamentele ondergrond is echter goed, zoals de mondiale economische groei, afname in mijncapaciteit en mogelijke stakingen in Chili.

Nikkel: Nikkel is in trek bij investeerders. Dat komt vooral door de opkomst van de elektrische auto en de batterijtechniek. Ondanks het feit dat de penetratie van de elektrische auto niet snel zal gaan, is het vooruitzicht gunstig. Ook aanbodbeperkingen in China helpen mee. De nikkelprijs is zeer volatiel, en diepe dalen en hoge pieken horen hierbij.

Zink: De hoge prijs van zink zal zorgen voor een aanbodreactie. Maar zolang de opstart van nieuwe mijncapaciteit uitblijft, zal de prijs zijn hoge niveau behouden. Zo heeft Glencore niet de intentie om direct veel ‘mothballed’ mijnen te openen. Het bedrijf kiest voor een gefaseerde benadering. Daardoor blijft het sentiment vooralsnog goed.

Staal: De export van Chinees staal is in 2017 met 31% gedaald. Verhoogde importtarieven en sterkere Chinese vraag naar staal ligt hieraan ten grondslag. Terwijl de prijs van staal in China in een neerwaartse trend zit – door een afzwakking van de vraag in december – nemen de prijzen in de overige regio’s weer toe.

IJzererts: Het Chinese nieuwe jaar begint binnenkort en tot die tijd zullen staalfabrieken ijzererts-voorraden blijven aanleggen. Ook komt de ‘wet season’ eraan en dat zorg aanbod-beperkingen. Dit zal de prijs in januari en februari hoog houden. Bovendien zijn de marges van staalfabrieken nu sterk. In K2-K3 gaan wij uit van lagere prijzen.

Cokeskolen: De kans is groot dat het aanbod van cokeskolen vanuit Australië zal afnemen. In K1 zullen door het onstuimige weer – met hevige regenval – veel mijnen overstromen. Dat brengt krapte op de markt en zal de prijs in K1 hoog houden. Zodra de situatie weer genormaliseerd is verwachten wij aanbod-herstel, met lagere prijzen tot gevolg.

Schroot: De schrootprijzen in markten zoals Turkije, India en Taiwan daalden als gevolg van de zwakke vraag van staalproducenten wereldwijd. De uitzondering was de markt in de VS. De zware weersomstandigheden hebben het schrootaanbod opgedroogd, terwijl de vraag naar schroot in stand bleef. Daarmee stegen de prijzen in de VS.