Goede start van het jaar voor grondstofprijzen

door: Georgette Boele , Casper Burgering , Nadia Menkveld , Hans van Cleef

Grondstofprijzen lieten een sterke stijging zien gedurende de laatste drie maanden. Als gevolg hiervan is de CRB-index gestegen tot het hoogste niveau sinds 2015. Met name de hogere olieprijzen spelen hierbij een belangrijke rol. De olieprijs steeg op basis van diverse factoren zoals:

  • Een beter evenwicht tussen vraag en aanbod;
  • Toegenomen (geo-)politieke spanningen met mogelijk negatieve gevolgen voor de olieproductie;
  • Marktspeculatie op verdere prijsstijgingen.

De prijzen van veel agrarische grondstoffen (met een 40% aandeel in de CRB index) kwamen juist onder druk door bovengemiddeld hoge voorraden.

Wij verwachten dat de stijging van de CRB-index een halt zal worden toegeroepen. We denken namelijk dat het risico op een neerwaartse correctie van de olieprijs is toegenomen. Bovendien kan een herstel van de dollar leiden tot extra druk op de prijs van edelmetalen zoals goud en zilver. Zo’n tijdelijke neerwaartse correctie van grondstofprijzen kan worden gezien als een kans om te positioneren voor een prijsherstel later in het jaar.

.

Download hier de volledige publicatie (Engelstalig):

Monthly-Commodity-Update-January-2018.pptx (1 MB)
Download