FX Weekly – EUR/USD boven hoogste punt 2017

door: Georgette Boele

In deze publicatie: EUR/USD is gestegen boven het hoogtepunt van 2017. Oorzaak: notulen ECB. De financiële markten prijzen een depositorenteverhoging in het eerste kwartaal van 2019.       Ons basisscenario: tapering na september en renteverhoging pas in H2 2019. We verwachten dat de ECB stijging van de euro zal temperen. We verwachten ongewijzigd monetair beleid BoJ in 2018 en blijvende druk op de yen.

180112-FX-Weekly-1.pdf (54 KB)
Download

EUR/USD door het hoogste punt van 2017

Na een goede start van 2018 gaf EUR/USD begin deze week iets aan waarde prijs. Dit was echter van korte duur. Ten eerste zorgde ‘nieuws’ dat China mogelijk in de toekomst minder Amerikaanse staatsobligaties zou aankopen voor hogere rendementen op Amerikaanse staatsobligaties en een zwakkere dollar. Hogere Amerikaanse rentes op staatsobligaties zijn alleen positief voor de dollar als deze stijging het gevolg is van sterke Amerikaanse groei en als deze rendementen harder stijgen dan elders. Als hogere rentes komen door minder vraag van een belangrijke belegger (China), is dit negatief voor de dollar. Chinese beleidsfunctionarissen reageerden snel door te zeggen dat dit nieuws niet waar was.

Ten tweede zorgden de notulen van de ECB-vergadering van december voor hogere rentes op Duitse staatsobligaties en een sterkere euro. De EUR/USD is boven het hoogste punt van 2017 gestegen. De notulen vermeldden dat de ECB mogelijk eerder dan verwacht iets aan haar communicatie gaat aanpassen. ECB-president Draghi heeft eind vorig jaar gecommuniceerd dat het einde van het aankoopprogramma in september gevolgd zal worden door een tapering. De financiële markten waren snel met het anticiperen op mogelijke aanstaande veranderingen. Wij denken dat ze daarin te ver zijn doorgeschoten. Ze verwachten nu geen tapering meer na september en de eerste verhoging van de depositorente van de ECB wordt door de markt al verwacht in het eerste kwartaal van 2019. We delen deze mening niet; we gaan er nog steeds van uit dat de ECB overgaat tot tapering na september 2018 en dat de eerste renteverhoging pas in de tweede helft van 2019 zal plaatsvinden. De ECB zal bij haar volgende beleidsvergadering waarschijnlijk de verwachtingen over een eerder einde van het aankoopprogramma en/of eerdere renteverhoging proberen te temperen. Dit zal neerwaartse druk op de euro veroorzaken.

Minder monetaire stimulus door Japanse centrale bank?

Een andere belangrijk onderwerp deze week was een mogelijke verandering in het monetaire beleid van de centrale bank in Japan (BoJ). Eerder in de week had ze minder obligaties aangekocht. Daardoor gingen de financiële markten er vol overtuiging van uit dat na de ECB het nu de beurt was aan de BoJ om aan te geven dat het monetaire beleid minder verruimend wordt. Als gevolg hiervan stegen de rendementen op Japanse staatsobligaties enigszins en daardoor apprecieerde de yen. De yen was deze week de sterkste stijger van de belangrijkste valuta’s. Donderdagochtend kalmeerde de Bank of Japan (BoJ) de markt door op ongewijzigd tempo de aankoop van Japanse staatobligaties voort te zetten. Wij denken dat er dit jaar geen verandering komt in haar monetaire beleid en dat ze zich voornamelijk blijft richten op het stabiliseren van de rente op tienjaars staatsobligaties dicht bij 0%. Hierdoor zal de yen onder druk kunnen komen in 2018. Als de centrale bank tegen onze verwachting in het monetaire beleid wel aanpast, zal de Japanse yen dit jaar sterk stijgen.