FX Weekly – Draghi overtuigt niet

door: Georgette Boele

In deze publicatie: De euro legt commentaar van ECB president Draghi grotendeels naast zich neer. Hierdoor steeg EUR/USD tijdelijk tot boven 1,25. Dollar uit de gratie door politieke risico’s VS en verwachtingen over minder verruimend beleid elders.

180125-FX-Weekly.pdf (216 KB)
Download

De euro blijft sterk ondanks commentaar van ECB president Draghi…

De ECB liet het monetaire beleid zoals verwacht ongewijzigd. Tijdens de persconferentie en het daaropvolgende vragenuurtje liet president Draghi weten dat de bewegelijkheid van de euro in de gaten gehouden moet worden. Echter, op specifieke vragen over de sterke euro leek hij een duidelijke boodschap te vermijden. Financiële markten interpreteerden dit als dat de ECB niet bezorgd is over de sterke euro zolang economische groei sterk is. Als gevolg hiervan steeg EUR/USD tijdelijk tot boven het niveau van 1,25. Later zei hij als antwoord op een vraag dat de kans op een renteverhoging dit jaar klein is. Als gevolg hiervan gaf de euro iets van zijn winsten terug. De speculatieve net-long posities in de euro staan op een zeer hoog niveau. Mochten beleggers op een gegeven moment winst gaan nemen op euro long posities dan kan de correctie aanzienlijk zijn.

…laagste niveau dollar-index sinds eind 2014

Deze week zakte de dollar-index naar het laagste niveau sinds eind 2014. Dit komt voornamelijk door dollarzwakte ten opzichte van de euro, de yen en het Britse pond. De euro heeft een weging van bijna 58% in deze index, de yen 14% en het pond 12%. De door de Bank of England berekende wisselkoers van de VS (een ruimer mandje) is ook gedaald onder het dieptepunt van september 2017. Hoe het ook zij, de dollar staat onder druk.

Ten eerste is het vooruitzicht dat andere centrale banken (waaronder de ECB, de Bank of Japan en de Bank of England) een minder verruimend monetair beleid zullen voeren negatief voor de dollar. Op dit moment verwachten beleggers dat de ECB al in maart 2019 de depositorente met 15 basispunten zal verhogen. Wij denken dat dit pas in de tweede helft van 2019 zal gebeuren. Beleggers verwachten dat de Bank of England dit en volgend jaar de rente met 25 basispunten zal verhogen. Het sterke Britse banenrapport voor november heeft deze prognose nog geloofwaardiger gemaakt. Dit heeft geresulteerd in een sterk pond ten opzichte van de dollar en de euro. Tot slot is president van de Bank of Japan Haruhiko Kuroda er deze week niet in geslaagd de verwachtingen over een mogelijke aanpassing van het monetair beleid te temperen. Hierdoor is de yen gestegen.

Ten tweede is door het politieke nieuws het beleggerssentiment ten aanzien van de VS verslechterd; dat heeft zich vertaald in een lagere dollar. Aan de ‘sluiting’ van de overheid is na drie dagen een einde gekomen maar de moeilijke discussies moeten nog plaatsvinden. Mocht er in de senaat geen akkoord worden bereikt voor 8 februari, dan gaat de overheid opnieuw ‘dicht’. Nieuws dat de VS invoerrechten zal heffen op zonnepanelen uit China en dat er mogelijk meer invoerheffingen komen, deed de dollar ook geen goed. Het World Economic Forum in Davos biedt beleidsmakers wereldwijd een podium om commentaar te geven op uiteenlopende onderwerpen. Eerder deze week gaf de minister van financiën van de VS aan dat een zwakke dollar goed is voor Amerikaanse uitvoer. Beleggers trokken meteen de conclusie dat de VS haar dollarbeleid had veranderd. Een verkoopgolf van dollars volgde. Op 26 januari zal president Trump een spreekbeurt geven in Davos en op 30 januari zal zijn State of the Union plaatsvinden. Commentaar zoals van de Amerikaanse minister van financiën en van Trump beïnvloeden de dollar.