Stijging logies-overnachtingen sterkst in Utrecht en Overijssel

door: Sonny Duijn

De sterke groei voor de sector Leisure in 2017, is deels te danken aan de groei van het toerisme. Tot en met de maand september was sprake van een groei van 4,9% (jaar-op-jaar) van het aantal logies-overnachtingen in Nederland.

Hierbij valt onder meer de stijging van overnachtingen door Amerikanen (+21,7%), Aziaten (+21,3%) Duitsers (+12,8%) en Britten (+6,6%, ondanks de Brexit-perikelen) op. Het aantal logies-overnachtingen uit Nederland groeide relatief traag: met 1,2%.

Meer informatie over ontwikkelingen in de economie en de sector zijn te vinden in de Stand van de Leisure van de maand december:

Stand-van-Leisure-december-2017-1.pdf (939 KB)
Download

Sterke groei hotels en groepsaccomodaties

Bij de totale groei van het toerisme zijn wel verschillen te zien naar accomodaties waar men overnacht. Het aantal overnachtingen in hotels is daarbij liefst met 9,0% gegroeid. Bij groepsaccommodaties is tot en met september sprake van een stijging van 10,9%.

Bij vakantieparken was sprake van een toename van 5,6% tot en met september. Bij campings was sprake van 4,1% krimp. De sterke stijging van overnachtingen op campings door Duitsers werd hierbij tenietgedaan door een daling van overnachtingen door Nederlanders.

Verschillen per provincie

Ook per regio waren verschillen in de toeristische ontwikkelingen. De sterkste procentuele jaar-op-jaar-stijging in logies-overnachtingen vond in de eerste kwartalen plaats in de provincie Utrecht (+10,8%). Dit was onder andere dankzij een sterke stijging van overnachtingen door Duitsers, Belgen en Britten in Utrechtse hotels. Utrecht werd daarbij gevolgd door overnachtingen in de provincie Overijssel. Daar werd de groei juist gedragen door overnachtingen in de verblijfsrecreatie, bijvoorbeeld vanuit onze buurlanden.

In bijna alle provincies was sprake van groei in logiesovernachtingen in 2017 tot en met september. In Zeeland bleef de groei hierbij wel beperkt tot 0,6%, en in Noord-Brabant was sprake van een krimp in logiesovernachtingen van 4,6%. In beide provincies steeg het aantal overnachtingen door buitenlandse toeristen duidelijk, maar was sprake van een krimp in logies-overnachtingen door Nederlanders. In beide provincies steeg het buitenlands toerisme de afgelopen jaren al enorm. In Noord-Brabant was dit mede vanwege de strategische inzet van kunst en cultuur. Noord-Brabant weet de Nederlandse toerist echter minder makkelijk aan zich te binden.