Stijging grondstofprijzen door robuuste vraag

door: Casper Burgering , Nadia Menkveld , Hans van Cleef , Georgette Boele

De trends in de verschillende grondstofprijzen variëren. De energieprijzen (olie en TTF-gas) zijn sinds oktober aanzienlijk gestegen, terwijl de prijzen voor sommige agrigrondstoffen (zoals soja, maïs en tarwe) slechts licht zijn gestegen. De prijzen voor de meeste industriële metalen (op zink na) zwakte af in de afgelopen drie maanden, terwijl edelmetaalprijzen zoals zilver en platina flink terrein verloren. De meest cyclische grondstoffen werden vooral geraakt door een toename van de onzekerheid over de Chinese economie.

De hamvraag is of de vraag onder eindgebruikers en het aanbod van grondstoffen volgend jaar duurzaam zullen blijven. Volgende week zullen we publicatie uitbrengen – een Eindejaar Grondstoffen Special – met onze visie op de ontwikkeling van de grondstoffenprijzen in 2018.

Onze gunstige vooruitzichten voor de wereldeconomie zullen een drijvende kracht zijn voor een verder stijging van veel grondstoffenprijzen. Wij denken dat de activiteit in eind gebruikende sectoren zoals de bouw, de automotive en de industriële verwerking volgend jaar robuust zal blijven. Dit zal zich vertalen in een stijging van de prijzen van industriële metalen. In dit verband voorzien wij ook een verbeterde industriële vraag naar edelmetalen. De vraag naar olie van met name India en China zal komend jaar toenemen en ook de vraag naar agrigrondstoffen zal robuust blijven.

Download hier de volledige publicatie (Engelstalig):

Monthly Commodity Update-December2017.pdf (596 KB)
Download