Lagere edelmetaalprijzen in 2018

door: Georgette Boele

In 2017 zaten de edelmetalen in de lift: zo stegen de palladiumprijzen met 50%. Ik zie vier reden waarom palladiumprijzen zo sterk zijn gestegen. Ten eerste zijn de fundamenten sterk voor palladium. Ten tweede is de vraag naar benzineauto’s toegenomen. Dit is een belangrijke steunpilaar voor de gestegen vraag naar palladium. Ten derde hebben palladiumprijzen geprofiteerd  van sterke mondiale economische groei en sterke handelsgroei. Tot slot zijn beleggers zeer positief over palladium. Dit heeft geleid tot een sterke toename van net-long palladium posities op de futures markt. Kortom, alles was positief voor palladium. De goudprijzen zijn ook gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dit kwam voornamelijk omdat de Amerikaanse dollar onder druk lag in 2017. De verwachtingen voor de Amerikaanse economie en het beleid van president Trump waren te positief. In de loop van 2017 zijn die verwachtingen naar beneden bijgesteld, en dat zorgde over de hele linie voor een zwakkere dollar. Goudprijzen profiteerden hiervan. De platinaprijzen hebben het slechtst gedaan. Het marktaandeel van dieselauto’s is verder afgenomen en dit drukte de prijs van platina.

Voor 2018 verwacht ik dat edelmetaalprijzen onder druk zullen staan. Dit komt omdat ik denk dat de Amerikaanse dollar en rendementen op Amerikaanse staatsobligaties gematigd zullen stijgen. Daarnaast zal de Fed doorgaan met het verhogen van de beleidsrente. Wij gaan uit van twee renteverhogingen van 25bp. Dit zal niet positief zijn voor goud-, zilver- en platinaprijzen. Ook blijven de vooruitzichten voor het marktaandeel van dieselauto’s negatief. Platinaprijzen blijven hierdoor onder druk. Voor palladium geldt dat beleggers al gepositioneerd zijn voor een zeer sterk jaar voor palladiumprijzen. Een herhaling van de zeer grote prijsstijging van 2017 lijkt praktisch onmogelijk. Ik denk dat de verwachtingen voor palladiumprijzen te hoog gespannen zijn en dat dit beleggers zal teleurstellen. Als gevolg hiervan zullen ze waarschijnlijk winst nemen op hun open posities, hetgeen leidt tot lagere prijzen.

Commodity-End-Of-Year-Special-December-2017_NL.pdf (510 KB)
Download