2018 beter jaar voor prijzen agri-grondstoffen

door: Nadia Menkveld

2017 was een bewogen jaar voor de prijzen van agri-grondstoffen. De politiek had een stevige vinger in de pap. Zo zorgde het corruptieschandaal in Brazilië voor druk op de soja-prijs en veroorzaakte de suikeronderhandelingen tussen de VS en Mexico onrust op de suikermarkt. De suikermarkt werd met name beïnvloed door de beslissing om het suikerquotum op te heffen in de EU. Hierdoor verandert de EU van een netto suikerimporteur in een suikerexporteur.  Maar de voornaamste factor die zorgde voor de prijsdalingen van veel agri-grondstoffen in 2017 was het weer. Het afgelopen jaar waren de weersomstandigheden in verschillende landen namelijk uitzonderlijk gunstig; met hoge oogsten als gevolg. Zo daalde de toch al lage cacaoprijs verder door goede oogsten in Ivoorkust en Ghana. En zorgden de goede weersomstandigheden in de Verenigde Staten en Brazilië voor een recordoogst van sojabonen.

Voor 2018 verwacht ik dat de vraag naar de agri-grondstoffen sterk zal blijven. Voor de granen geldt dat de vraag door de veevoederindustrie in China toe zal nemen. De vraag naar tropische grondstoffen uit de Verenigde Staten en Europa blijft groot. Met name de consumptie van  koffie zal hoog zal blijven. Aan de aanbod kant is veel uiteraard afhankelijk van het weer. De kans dat de weersomstandigheden opnieuw zo optimaal gaan zijn voor cacao of sojabonen is vrij klein. Dat betekent dat de oogst waarschijnlijk kleiner of van relatief lagere kwaliteit zal zijn. Voor koffie geldt dat het aankomende seizoen een off-seizoen is. Het seizoen waarin er minder koffiebonen gedragen kunnen worden na een seizoen waarin de koffieplanten juist veel bonen hebben gedragen.  Het areaal voor tarwe en mais zal naar verwachting kleiner zijn in 2018 en daardoor zal ook voor deze grondstoffen de oogst lager uitvallen. Voor zowel de tropische grondstoffen als voor de granen geldt dat de niveaus van de voorraden hoog liggen. Dat zorgt ervoor dat er nergens echt een groot tekort zal ontstaan en daardoor zullen de prijzen niet ver naar boven doorschieten.

Wat wel boven deze verwachtingen hangt is dat de kans op La Niňa is toegenomen. Dit fenomeen kan voor veranderende weersomstandigheden zorgen. Dat levert onzekerheid op de grondstoffenmarkt op en zorgt daarmee voor opwaartse prijsdruk.

Commodity-End-Of-Year-Special-December-2017_NL.pdf (510 KB)
Download