Het is tijd voor een loopbaan-apk

door: Franka Rolvink Couzy

Na bijna twintig jaar in de financieel economische journalistiek ben ik vorige week overgestapt naar ABN AMRO. Van jongste bediende bij Elsevier en later FEM Business, werkte ik de afgelopen dertien jaar bij Het FD. Daar schreef ik over de kredietcrisis, over robots en zag hoe het bedrijfsleven veranderde.

Twintig jaar heb ik gedacht dat de journalistiek het enige vak was dat ik kon, en wilde uitoefenen. De journalistiek is immers geen baan, journalist dat ben je, daarvan was ik overtuigd. Mijn recente stap bewijst het tegendeel.

‘Een midlife’je,’ zei een goede vriend vastbesloten. Toegegeven, leeftijd speelt mee.

‘Ha, je doet het natuurlijk voor het geld,’ riep een oud-collega, de bonusdiscussie nog vers in zijn geheugen. Maar dat argument was mij iets te simpel. Daarvoor is de emotionele waarde bij de journalistiek te groot. ‘Een midlife’je,’ zei een goede vriend vastbesloten. Toegegeven, leeftijd speelt mee. Ik vroeg me al langer af of ik er nog twintig jaar aan wilde vastplakken in de journalistiek of toch iets anders wilde doen.

Maar ook mijn middelbare leeftijd gaf niet de doorslag voor deze stap. Het was iets anders dat mij deed besluiten buiten mijn comfortabele zone te treden. Ik had de behoefte mezelf breder te ontwikkelen. Ik wilde meegaan met de huidige tijd, waarin werknemers worden vervangen door robots, waarin bedrijven ontstaan die met twintig man miljarden omzet binnenhalen en waarin maar weinig verdienmodellen het oneindige leven hebben.

Het klassieke beeld dat iemand veertig jaar in dezelfde sector werkt, is niet meer. Of zoals een bevriende ceo tegen mij zei toen ik het aanbod van ABN AMRO aan hem voorlegde: ‘De kans dat je over tien jaar weer switcht is groot in deze tijd. Bijt je dus niet vast in een baan, maar ontwikkel je tot een professional die in verschillende banen inzetbaar is.’ Daar hoort af en toe een rigoureuze stap bij.

De voormalige minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher pleitte vanuit diezelfde gedachte eerder dit jaar voor de ‘loopbaan-apk’, waarbij werkenden testen of hun kennis en kunde nog past binnen de veranderende tijd. Dat is het moment waarop zij stil staan bij de vraag of ze nog gelukkig zijn in hun baan en er alles uithalen wat ze willen. Het is ook een moment waarop de werknemer zich realiseert of zijn werkervaring nog gewild is. Vooral dit laatste speelt meer dan ooit op de arbeidsmarkt.

ABN AMRO zocht geen bankier maar een journalist, toch een vreemde eend aan de Zuidas.

Waarom kies ik dan voor een bank? De financiële sector is bij uitstek een sector die de hete adem voelt van nieuwkomers, zogeheten fintech’ers. Bankiers worden vervangen door robots en af en toe duikt de vraag op of de bankier over tien jaar nog wel bestaat. Een begrijpelijke vraag, want niets is zeker. Maar wie verder kijkt, ziet dat ABN AMRO alle seinen op groen heeft staan om net als werknemers zichzelf opnieuw uit te vinden, de digitale ommekeer te maken en voorop te blijven lopen. Daaraan doe ik graag mee.

Deze veranderingsgezindheid blijkt alleen al uit het feit dat ABN AMRO geen bankier maar een journalist zocht voor mijn functie, toch een vreemde eend aan de Zuidas. In mijn eerste week werd de digitale transformatieslag nog eens extra bevestigd doordat ABN AMRO als eerste van alle Nederlandse banken de systemen open zette voor programmeurs. Dit stelt externe partijen, zoals fintechbedrijven, in staat te experimenteren op het ABN Amro platform. Dit is nog maar een fractie van waarin deze bank digitaal vooroploopt.

Voor mij de taak deze vernieuwingsslag als Hoofd Sector Research door te zetten binnen de afdeling Sector Advisory. Dat gaat u op deze pagina’s merken. Niet alleen gaan we onze onderzoeken prettiger presenteren en kijken we naar nieuwe vormen van onderzoek. Ook zullen we vaker sector overstijgende thema’s oppakken waarin technologie de rode draad is, zoals cybersecurity, blockchain en kunstmatige intelligentie. Thema’s die nodig zijn om onderscheidend te zijn in uw sector. Zodat ook u de kennis krijgt die nodig is in deze tijd, en wellicht van daaruit een eigen apk kunt doen.