FX Weekly – Pond onderuit

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Bank of England zorgt voor verzwakking pond en dat zal waarschijnlijk nog aanhouden. Dollar niet onder de indruk van sterke Amerikaanse cijfers.

171103-FX-Weekly.pdf (155 KB)
Download

Bank of England zorgt voor verzwakking pond…

Vóór de monetaire beleidsvergadering van de Bank of England waren de verwachtingen hooggespannen. Niet alleen een renteverhoging van 25 bp. naar 0,5%  was al ingeprijsd maar ook een verdere verkrapping van het monetaire beleid volgend jaar. Beleggers kwamen van een koude kermis thuis omdat de Bank of England niet aan deze verwachtingen voldeed. In haar verklaring zei ze dat verdere monetaire verkrapping langzaam zal gaan en gering zal zijn. As gevolg hiervan steeg EUR/GBP van 0,8760 tot boven 0,89. GBP/USD daalde van 1,33 tot onder 1,31.

…en dat zal waarschijnlijk nog aanhouden

Ons basisscenario is dat de Bank of England haar officiële rente ongemoeid laat in de komende maanden. De economische groei zal waarschijnlijk gematigd zijn,  met kans op tegenvallers vanwege de onzekerheid over Brexit. Verder verwachten we dat de inflatie zal afnemen als het effect van de sterke daling van sterling eruit verdwijnt. Gegeven de vooruitzichten voor de economie en het monetaire beleid verwachten we verdere verzwakking van het pond in de komende weken. Waarschijnlijk stijgt EUR/GBP weer boven 0,90 en daalt GBP/USD naar 1,30 (of iets eronder). Er zijn nog andere factoren die een rol spelen bij de ontwikkelingen van de wisselkoers. We verwachten dat de Amerikaanse dollar richting het einde van het jaar weer in waarde zal dalen terwijl de euro zal stijgen. Dit geeft een opwaarts effect op EUR/GBP maar steunt het pond ten opzichte van de dollar. Onze eindejaarsprogrognose is 0,90 voor EUR/GBP en is 1,34 voor GBP/USD (dollarzwakte weegt zwaarder dan druk op het pond).

Dollar niet onder de indruk van sterke Amerikaanse cijfers

De dollar heeft deze week een wisselend beeld laten zien. Deze week waren Amerikaanse macro-economische cijfers veel sterker dan verwacht. Dat gold vooral voor de inkoopmanagersindex van Chicago. De dollar heeft hier tot onze verrassing nauwelijks van geprofiteerd. De beslissing van de Amerikaanse centrale bank om het beleid niet te wijzigen en de benoeming van Jerome Powell als volgende voorzitter van de Fed hebben ook weinig invloed gehad op de dollar. Als het beleggerssentiment dollar-positief zou zijn, was de dollar flink gestegen. Dit geeft aan dat ondanks alles beleggers niet bereid zijn de dollar te kopen. De daling van EUR/USD sinds vorige week donderdag kwam door een verruimingsgezinder commentaar van ECB’s Mario Draghi. Er is dus vooral sprake zwakte van de euro. Ondanks alles houdt de euro zich goed staande en is er geen sprake van paniek (terwijl de net-long posities groot zijn). Integendeel, beleggers lijken de euro in te slaan als de munt iets verzwakt. In het kort komt het erop neer dat de euro niet wil dalen en de dollar niet flink wil stijgen. Denkbaar is dat beleggers op hun net-long euro posities blijven zitten en zelfs iets bijkopen. In dat geval gaat de euro tussen 1,15 en het huidige niveau stabiliseren en daarna waarschijnlijk stijgen. Mochten op een gegeven moment beleggers de hoop op een duurdere euro opgeven en de net-long posities van de hand doen, dan zou EUR/USD kunnen dalen tot 1,1250 (200-daags voortschrijdend gemiddelde). Elke bodem boven 1,1250 is positief voor EUR/USD. We handhaven onze eindejaarsvoorspelling van 1,20 voor EUR/USD.