FX Weekly – Dollar omlaag

door: Georgette Boele

In deze publicatie: De Fed notulen zorgden voor een zwakkere dollar. EUR/USD lijkt nogmaals richting 1,20 te gaan, maar het risico op winstneming is aanzienlijk. De komende weken verschijnen onze nieuwe valutaprognoses voor 2018 en 2019.

171124-FX-Weekly-1.pdf (149 KB)
Download

Notulen Fed drukken de dollar

Deze week was de Amerikaanse dollar uit de gratie. Dit kwam door de publicatie van de notulen van de vergadering van de Fed van 1 november. Deze lieten zien dat de beleidsmakers bezorgd zijn dat de voortdurend geringe inflatie zou kunnen leiden tot een verlaging van de inflatieverwachtingen op lange termijn. Verder gaven veel functionarissen aan dat de lage inflatie misschien niet het gevolg is van tijdelijke factoren maar van ontwikkelingen die structureel zijn. Er kwam duidelijk uit de notulen naar voren dat de beleidsmakers verschillende visies hebben op het effect van inflatie (onder de doelstelling) op het monetaire beleid. Als gevolg hiervan daalden de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties en stelden beleggers hun verwachtingen over renteverhogingen voor 2018 iets naar beneden bij. Verder ging de dollar onderuit. EUR/USD steeg boven 1,1850 en USD/JPY daalde tot 111,25.

EUR/USD poging richting 1,20

De zwakte van de dollar en sterke macro-economische cijfers voor de eurozone hebben ervoor gezorgd dat de euro tegenover de dollar de wind mee heeft. EUR/USD zal waarschijnlijk opnieuw richting 1,20 stijgen. Rond dit niveau wordt het interessant wat beleggers zullen doen. In eerste instantie zullen ze proberen of ze het record van 1,2092 nog eens kunnen testen. Mochten ze niet in staat zijn om de koers verder te laten stijgen, dan is de kans groot dat ze winst zullen nemen op openstaande long euro posities. Aangezien de omvang van deze posities groot is, kan een dergelijke winstneming tot een aanzienlijke daling in EUR/USD leiden. Een test van 1,15 behoort dan tot de mogelijkheden. Naarmate we dichterbij het einde van jaar komen, wordt de liquiditeit op de financiële markten dunner. Hierdoor kunnen de uitslagen groter zijn.