Woningbouw vergt een lange adem

door: Madeline Buijs

De nieuwbouw van woningen blijft een discussiepunt, nu de woningprijzen zo hard blijven stijgen. In de periode januari-augustus 2017 stegen de woningprijzen met 7,4% j-o-j en het aantal transacties met 16,7% j-o-j. Dit voedt de discussie dat er meer nieuwe woningen nodig zijn om aan de groei van de vraag te kunnen voldoen. Partijen in de keten doen hun best om de bouwproductie op te schroeven. Bouwbedrijven bouwen steeds meer woningen, maar hebben moeite om het werk aan te kunnen. Zo’n 20% van de bouwbedrijven geeft namelijk aan dat men een personeelstekort heeft. Ook gemeentes dragen hun steentje bij, maar kunnen het probleem niet direct oplossen. Een mooi voorbeeld hiervan was de oproep van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam aan ontslagen bouwambtenaren om weer in dienst te treden om alle bouwaanvragen te kunnen toetsen.

De vraag is of het bouwtempo wel hoger kan. Na een tijdelijke dip vanwege capaciteitsproblemen bij bouwers en gemeentes stijgen de vergunningen voor nieuwe woningen sinds begin 2016 hard. Sinds april 2016 is het aantal nieuw te bouwen woningen waarvoor een vergunning is afgegeven met 41% gestegen. In de periode januari-juli 2017 werden er 34,6% meer vergunningen voor nieuwe woningen afgegeven ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Als de trend zo door blijft gaan, worden er in 2017 voor 65.000-70.000 nieuwe woningen vergunningen afgegeven. Dit aantal is vergelijkbaar met de jaren 2009 en 2010.

Moeten we daarom niet gewoon tevreden zijn met het aantal nieuwe woningen dat op dit moment gebouwd wordt? Ik denk het wel. De conjunctuurgevoeligheid van de bouw maakt dat de pieken hoog zijn en de dalen diep. Dit zorgt voor opstartproblemen wanneer de bouw weer aantrekt. We moeten niet vergeten dat in 2013 de bouwproductie nog met 5,2% daalde. Dat is nog geen 4 jaar geleden. Het bouwen van woningen vergt een lange adem en behoeft daarom ook langetermijnbeleid.

Deze column verscheen eerder in Cobouw op 27 september 2017