Van reststromen uw kasstroom maken? Het kan! En vaker dan u denkt..

door: Sander van Wijk

Nederland is koploper in afvalstromen hergebruiken. Maar liefst 80% van het Nederlandse afval krijgt na verwerking een nuttige toepassing. Zo wordt een afvalstroom, ofwel reststroom, een kasstroom. En daarmee een economische kans voor de ondernemer.

De recyclingindustrie is gebaad bij kwalitatieve en stabiele reststromen. Dit vergroot de mogelijkheid om te gaan upcyclen. Zo kunnen we afval niet alleen laagwaardig als biobrandstof gebruiken, maar ook als hoogwaardige basisgrondstof. Deze basisgrondstof kunnen we weer gebruiken in het productieproces.

Hergebruiken vraagt om creativiteit en vernieuwend denken. En samenwerking met andere bedrijven in de keten. Maar vaak blijkt dat deze bedrijven nog niet van elkaar weten dat de reststroom van de één een grondstof is voor de ander. Hiermee experimenteren is belangrijk. Want juist de samenwerking vergroot de kans op upcyclen.

Op vrijdagmiddag 27 oktober vindt  Innovation Friday Circulaire Economie plaats. Tijdens  dit event delen ondernemers hun ervaringen over de mogelijkheden van reststromen. Ook presenteert ABN AMRO de Restromen Bundel. In deze bundel staan 58 inspirerende verhalen van kleine en grote ondernemers die een reststroom omzetten in een kasstroom. Kijk op abn.com/ifce voor meer informatie over Innovation Friday.

De Reststromen Bundel treft u hieronder aan. Welke mogelijkheden heeft u om uw reststromen om te zetten in kasstromen? Laat u inspireren:

ABN-AMRO-Reststromen-Bundel-2017-1.pdf (4 MB)
Download