FX Weekly – Einde herstel dollar

door: Georgette Boele

  • Aan het herstel van de dollar is een einde gekomen…
  • …maar de kans op een correctie van de euro blijft bestaan
  • Zweedse kroon lager door lagere inflatiecijfers
171013-FX-Weekly.pdf (57 KB)
Download

Aan het herstel van de dollar is een einde gekomen…

In de periode van 8 september tot vorige week vrijdag steeg de Amerikaanse dollar met ongeveer 3% ten opzichte van een mandje van valuta’s. Dit kwam voornamelijk doordat beleggers hun verwachtingen over het rentebeleid van de Fed naar boven bijstelden. Daarnaast liepen de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties en ook de Amerikaanse reële rente op. Vorige week vrijdag verraste het Amerikaanse banenrapport. Vooral de maandelijkse percentuele stijging van de uurlonen en de afname van het werkloosheidspercentage waren niet verwacht. Als gevolg hiervan steeg de dollar tijdelijk. Aan de stijging kwam echter een abrupt einde en de dollar gaf het gewonnen terrein weer prijs. Dat EUR/USD niet onder 1,17 bleef, toonde aan dat beleggers niet bereid zijn de dollar te kopen en de euro te verkopen. Dit gedrag laat zien dat beleggers een tijdelijke daling van de euro zien als een buitenkans om de euro te kopen. Deze week kwam de dollar weer onder druk nadat bleek dat de notulen van de Fed-vergadering minder verkrappingsgezind waren dan verwacht.

…maar de kans op een correctie van de euro blijft bestaan

EUR/USD zit deze week in de lift en zal waarschijnlijk op korte termijn richting 1,2092 stijgen (een test en break is mogelijk). Ondanks dat denken wij dat de kans op een correctie naar beneden blijft bestaan. De netto-long euro posities van beleggers op de futures market blijven extreem groot en vroeg of laat zal er een correctie komen. De aanjager kan vanuit alle richtingen komen. De belangrijkste gebeurtenissen om in de gaten te houden zijn de EU-top op 19 oktober, de vervroegde verkiezingen in Japan op 22 oktober en de ECB-vergadering op 26 oktober. De dollar en de Japanse yen zullen waarschijnlijk onder druk blijven tot deze gebeurtenissen terwijl de euro naar alle waarschijnlijkheid het goed blijft doen. Meer duidelijkheid over de aanpassing van het monetaire beleid van de ECB zou kunnen leiden tot een ‘Buy-the-Rumour, Sell-the-Fact’ marktreactie. Met andere woorden: beleggers zouden winst kunnen nemen na de ECB-vergadering als de details waar ze op wachten duidelijk worden. Zo’n verzwakking van de euro zien we als tijdelijk en niet als het begin van een nieuwe trend. We houden vast aan onze eindejaarsvoorspellingen voor EUR/USD van 1,20 eind 2017 en 1,30 eind 2018.

De Zweedse kroon onder druk door lagere inflatiecijfers

De Zweedse kroon was net als de Amerikaanse dollar deze week uit de gratie. De inflatie steeg minder hard dan verwacht. Dit heeft de hoop weggenomen dat de centrale bank op korte termijn zal aangeven dat het beleid minder verruimend zou kunnen worden. De economie zou een minder verruimend monetair beleid goed kunnen hebben en de inflatie is boven de doelstelling van 2%. Toch is de Zweedse centrale bank heel erg voorzichtig om het beleid te veranderen omdat ze lijkt te willen voorkomen dat de kroon flink zal stijgen. We verwachten dat de centrale bank volgend jaar de rente twee keer met 25 bp. zal verhogen. Dit zal plaatsvinden voordat de ECB rentestappen maakt. Daarom voorspellen we een appreciatie van de Zweedse kroon ten opzichte van de euro.