Is de hausse in basismetaalprijzen houdbaar?

door: Casper Burgering

Normaliter staat het zomerseizoen garant voor weinig spectaculair bewegingen in de basismetaalprijzen. De vraag naar metalen is dan doorgaans zwak, aangezien veel grote eindgebruikers van metaal ook de bedrijfsactiviteit zien teruglopen. Sommige metaalproducenten gaan bovendien voor langere tijd op slot en andere gebruiken deze relatief rustige periode voor de noodzakelijke onderhoudsprogramma’s. Daarbij komt dat sinds 2000 de prijzen voor basismetalen in de maand augustus gemiddeld genomen met 0,5% dalen. Mijn veronderstelling was dan ook dat deze zomer niet veel anders zou uitpakken en dat de metaalprijzen weinig beweeglijkheid zouden laten zien. Het pakte anders uit. In augustus zijn de prijzen voor aluminium, koper, nikkel en zink met gemiddeld 9% toegenomen. En er werden weer nieuwe records gevestigd: aluminium boven de USD 2.000/t en de zinkprijs werd meer dan USD 3.000/t waard. Maar ook de prijzen van andere industriële metalen deden het uitzonderlijk goed gedurende deze periode. De mondiale staalprijs steeg met 8% en de gemiddelde prijs voor grondstoffen voor het maken van staal (ijzererts en cokeskolen) steeg met 10%.

In de hier bijgevoegde Industriele Metalen Update een korte analyse van de trends in de verschillende industriele metaalmarkten.

Industriele Metalen Update_september 2017.pdf (286 KB)
Download

Wat is de achtergrond van de opleving in basismetaalprijzen?

Voor een groot deel kan de prijstrend worden toegeschreven aan de economische ontwikkeling in China. Daar ligt het zwaartepunt van de vraag naar basismetalen. En in economisch opzicht is de stemming in China buitengewoon goed: de inkoopmanagersindices voor de verwerkende industrie, de industriële productie en de detailhandelsverkopen waren allemaal sterk, de onroerendgoedsector liet een herstel zien en de groei van de uitvoer en de invoer versnelde eveneens. Reden genoeg voor mijn collega Arjen van Dijkhuizen om de groeiramingen voor China voor 2017-2018 te verhogen naar 6,8% en 6,5%. Maar er zijn ook marktspecifieke factoren die de prijsstijgingen rechtvaardigen. Ze zijn vooral gerelateerd aan ontwikkelingen aan de aanbodzijde en in mindere mate gevoed door de vraagkant. In de kopermarkt spelen de geruchten over een aanpassing van de Chinese import van koperschroot en de onzekerheid over de output van de Grasbergmijn in Indonesië (de op twee na grootste kopermijn) een prominente rol. In de nikkelmarkt krijgen de ontwikkelingen aan de aanbodzijde veel aandacht de laatste tijd. De hervatting van de export van nikkelerts vanuit Indonesië drukt het sentiment, terwijl in de Filipijnen de overheid overweegt om de export van nikkelerts te beperken. Per saldo heeft dit een prijsopdrijvend effect voor het geraffineerd materiaal. In de aluminium- en zinkmarkt nemen de voorraden aan de LME gestaag af. Voor veel investeerders is dit een signaal dat de vraag goed is en dat er sprake kan zijn van toekomstige krapte op de markt. Het geeft enige indicatie, maar dat de LME voorraden afnemen wil nog niet zeggen dat de eindvraag naar het metaal ook daadwerkelijk toeneemt.

Hoe gaat dit verder?

In alle basismetaalmarkten worden in het derde en vierde kwartaal tekorten verwacht. Dat zal de prijzen verder ondersteunen. Maar de economie van China heeft een nadrukkelijke rol in de trends in basismetaalmarkten. Die economie presteert nu goed en zolang de Chinese economie goede macro-economische cijfers laat zien, houden we het prijsniveau vast. De onzekerheid blijft hier echter hoog (ook op geopolitiek gebied) en als het Chinees economisch tij keert, dan zal zich dat direct vertalen in de basismetaalprijzen.