Sterke invloed weersomstandigheden op grondstofmarkten

door: Nadia Menkveld , Casper Burgering , Hans van Cleef , Georgette Boele

Het droge weer in de Verenigde Staten zorgde voor kwaliteits- en kwantiteitsproblemen voor de tarwe-, maïs- en sojaboongewassen, maar de prijzen stegen te snel en inmiddels heeft een correctie plaatsgevonden.

Het gunstige weer heeft in de cacao- en suikermarkt geleid tot prijsdruk, maar het lijkt erop dat andere (meer positieve) factoren het landschap voor de komende maanden zullen domineren.

Orkaan Harvey heeft de olieprijzen onder druk gezet door de sluiting van raffinaderijen. Het was echter interessant om te zien dat na de jaren van focus van investeerders op de aanbodzijde, eindelijk ook de vraagzijde de aandacht enige heeft gekregen.

Voor ferrometalen zijn de omstandigheden gunstiger geworden na de zomerstilte. De vraag naar staal uit eindgebruikende sectoren is wereldwijd gestegen en de aanbodkant voor grondstoffen voor het maken van staal bleef beperkt.

Onze Maandupdate Grondstoffen is alleen beschikbaar in het Engels. Deze kunt u hier downloaden:

Monthly Commodity Update_September 2017.pdf ()
Download