Grote bouwbedrijven zijn outliers

door: Madeline Buijs

Onlangs verschenen de interessante uitkomsten van het jaarlijkse Cobouw-onderzoek naar de financiële prestaties van de grote bouwbedrijven. Conclusie was dat het nog niet goed gaat met de grote bouwers. Van de tien grootste bouwers zagen er zes hun omzet teruglopen in 2016. Daar zijn een aantal redenen voor te geven. De grote baggeraars hadden last van de lage olieprijs, de grote bouwers hebben flinke verliezen geleden op grote infraprojecten die tijdens de crisis zijn aangenomen. De bouwers die actief zijn in het Verenigd Koninkrijk hadden last van de zwakkere koers van het Britse pond na het Brexit-referendum.

Dit staat in schril contrast met de economische ontwikkelingen in de bouwsector. In het eerste halfjaar van 2017 steeg de bouwproductie met 5,7% j-o-j en de omzet van alle bouwbedrijven met 6,1% j-o-j. Het goede nieuws hield hiermee niet op. In de bouwsector kwamen er in het tweede kwartaal  van 2017 8.000 banen bij. Alleen uitzendbureaus en bedrijven actief in ‘handel, vervoer en horeca’ namen meer mensen in dienst.

Het zijn vooral de kleine bouwbedrijven (1-10 werknemers) die zorgen voor de groei van de bouwsector. Hun omzet steeg in het eerste halfjaar van 2017 met 8,5% j-o-j. De problemen voor grote bouwers zijn nog niet voorbij, want de omzet van grote bouwbedrijven (meer dan 100 werknemers) steeg maar met 3,3% j-o-j. Niet zo gek dat het nu zo goed gaat in de bouw, want 97% van de bedrijven in de bouw heeft maar maximaal 10 werknemers. Dat wil zeker niet zeggen dat grote bouwbedrijven niet belangrijk zijn, want in 2016 hadden de 10 grootste bouwbedrijven gezamenlijk wel bijna 25 miljard euro omzet, op een totaal van 86 miljard euro. Ik kan slechts tot één conclusie komen. De grote bouwbedrijven zijn niet representatief voor de gehele Nederlandse bouwsector. Slechts 0,2% van de bouwbedrijven heeft meer dan 100 werknemers. De trend wordt daarom op dit moment bepaald door de kleine bouwbedrijven.

Deze column verscheen eerder in Cobouw op 31 augustus 2017