FX Weekly – Zwakte dollar domineert

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Zwakte Amerikaanse dollar door veel factoren. ECB lijkt niet geinteresseerd in stoppen opmars euro; dit wordt door beleggers gezien als een teken dat de euro nog wat verder kan stijgen. Canadese dollar was oppermachtig door verrassende renteverhoging Bank of Canada.

170908-FX-Weekly.pdf (215 KB)
Download

Zwakte van de Amerikaanse dollar…

Sinds eind vorige week is de Amerikaanse dollar, in plaats van hersteld, verder verzwakt. Hiervoor zijn verschillende redenen aan te voeren. Ten eerste was het Amerikaanse banenrapport vorige week vrijdag zwakker dan verwacht en waren de macro-economische cijfers die deze week uitkwamen ook minder overtuigend dan de consensus verwachting. Daarnaast zijn beleggers bezorgd over de negatieve effecten van de orkanen Harvey, Irma en Jose op de Amerikaanse economie.

Ten derde hebben Fed-functionarissen zich voornamelijk voorzichtig uitgelaten. Beleggers redeneren dat een renteverhoging door de Fed steeds minder waarschijnlijk wordt. De financiële markten hebben hun verwachtingen over renteverhogingen van de Fed verder naar beneden bijgesteld. Een renteverhoging dit jaar is nu volledig uitgeprijsd en de kans op een renteverhoging volgend jaar wordt lager ingeschat. De Fed funds future voor eind 2018 staat nu op 1,34%. Op 20 september komt de Fed bijeen om te beslissen over het monetaire beleid. Als er dan naar buiten komt dat ze twijfelen aan hun eigen basisscenario, kan zelfs een renteverhoging voor volgend jaar uitgeprijsd worden. Dit zou op korte termijn de dollar nog iets onder druk kunnen zetten.

Ten vierde verzwakken de golven van risico-aversie de dollar. Mocht de situatie op het Koreaanse schiereiland echter zodanig verslechteren dat er paniek uitbreekt, dan zal de dollar wel weer aansterken.

Tot slot is de langetermijntrend dat de dollar deprecieert. Elke periode van herstel (zijn er amper geweest) wordt als mogelijkheid gezien om dollar short posities op te bouwen. Kortom, de dollar is op dit moment de slechtst renderende onder de belangrijkste valuta’s.

…en sterke euro…

De verwachtingen onder de valutabeleggers over de ECB waren hooggespannen. Het commentaar van Mario Draghi was echter niet voldoende om de euro onder druk te zetten. De ECB lijkt niet echt bezorgd te zijn over de sterke euro, mede omdat de economie er goed voor staat. Dit wordt door beleggers gezien als een teken dat de euro nog wat verder kan stijgen. In het kort komt het erop neer dat beleggers doorgaan met het testen van de euro-pijngrens van de ECB. Het is moeilijk aan te geven hoe sterk de euro (en EUR/USD) zal worden voordat er een aanzienlijke correctie komt. Maar hoe verder EUR/USD stijgt, hoe groter de correctie waarschijnlijk zal zijn (geen trendverandering dus maar correctie). De net-long euro posities op de futures markt zijn erg groot.

…en de oppermachtige Canadese dollar

De Canadese dollar was oppermachtig deze week. De centrale bank van Canada verraste vriend en vijand door de rente deze week al met 25 bp te verhogen. Deze actie volgde op de recente zeer sterke economische groeicijfers. Beleggers hadden verwacht dat deze renteverhoging pas in oktober zou komen. Beleggers verwachten nu nog twee tot drie renteverhogingen van 25 bp voor het einde van 2018. Dit, samen met het groter wordende verschil in rendementen op staatsobligaties (twee en vijfjaars), heeft de Canadese dollar een steun in de rug gegeven versus de Amerikaanse dollar. De stijgende olieprijs is een andere factor die de Canadese dollar heeft gesteund.