FX Weekly – Welke centrale bankiers zijn het meest verkrappingsgezind

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Minder verruimingsgezinde Fed steunt deels de dollar. EUR/USD ondervindt er maar tijdelijk hinder van. Volgende week komt de favoriete inflatiemaatstaf van de Fed uit en spreken beleidsfunctionarissen van de Fed, ECB en BoE.

170922-FX-Weekly.pdf (217 KB)
Download

Minder verruimingsgezinde Fed steunt deels de dollar

Deze week besloot de Amerikaanse centrale bank, de Fed, om het monetair beleid niet te wijzigen. Ze verklaarde dat zij in oktober wil beginnen met het langzaam afbouwen van het balanstotaal. Beleggers hadden dit verwacht. Wat ze niet hadden verwacht is dat de beleidsmakers hun individuele prognoses voor de rente niet aanpasten. Op financiële markten bestond de verwachting in dat deze prognoses meer naar beneden zouden bewegen. Hierdoor was de uitkomst minder verruimingsgezind dan verwacht. De kans dat de Fed de rente met 25bp verhoogt voor het einde van 2017 is gestegen van 31% naar 64% (kortom verdubbeld). Als gevolg hiervan steeg de Amerikaanse dollar vooral ten opzichte van de Japanse yen, omdat de Japanse centrale bank voorlopig niet richting de exit gaat. Wat wel verrassend was, is dat de dollar maar gering steeg ten opzichte van de euro. Dit geeft aan dat beleggers, ondanks de zeer-grote net-long posities op de futures market, nog niet twijfelen over het opwaartse potentieel van de euro op korte-termijn.  In tegendeel, elke dip in EUR/USD wordt gezien als koopmoment en waardoor de dip van zeer tijdelijke aard was.

Centrale bank bankiers in focus volgende week

Volgende week komt de Fed’s favoriete maatstaf voor inflatie uit (PCE core) en spreken een groot aantal Fed-beleidsfunctionarissen. Ook Fed-voorzitter Janet Yellen is aan het woord. Zij zullen hoogst waarschijnlijk commentaar geven in lijn met de verklaring van de Fed deze week. Dit zou dollar steun moeten geven. Aan de andere kant zijn er ook een aantal Bank of England- en ECB-functionarissen die spreekbeurten geven, waaronder ECB-president Mario Draghi. Mochten de Bank of England functionarissen de verwachting temperen dat de Bank of England a in november de rente zal verhogen, dan zal het pond onder druk komen. GBP/USD zou dan kunnen dalen tot 1.32, terwijl EUR/GBP naar 0.90 zou kunnen stijgen. Mochten de ECB-functionarissen nog steeds niet bezorgd zijn over de sterkte van de euro, dan zullen beleggers proberen de euro opnieuw een zetje in de rug te geven. Kortom de wisselkoersen van de euro, de dollar en het pond zullen gevoelig zijn voor de verklaringen van de verschillende beleidsfunctionarissen.