FX Weekly – Matig herstel dollar

door: Georgette Boele

  • Het herstel van de Amerikaanse dollar zet nog even door…
  • …gestimuleerd door hogere Amerikaanse rentes
  • Op korte termijn zou EUR/USD richting 1,15 kunnen zakken
  • Richting eind 2017 verwachten we echter weer dollarzwakte
170929-FX-Weekly.pdf (55 KB)
Download

Herstel van de dollar over de hele linie…

Sinds 8 september heeft de Amerikaanse dollar iets aan terrein teruggewonnen. Ten opzichte van een mandje valuta’s is de dollar met iets meer dan 2% in waarde gestegen. In eerste instantie was het uitbodemen van de Amerikaanse reële rente (rendementen op staatsobligaties gecorrigeerd voor inflatie) het startschot voor het herstel van de dollar. Daarna volgden de hoger dan verwachte Amerikaanse inflatiecijfers en een meer verkrappingsgezinde Fed. Deze week zei Fed-voorzitter Janet Yellen dat ze vasthoudt aan een renteverhoging van 25 bp. dit jaar en drie renteverhogingen van 25 bp. volgend jaar. Als gevolg hiervan zijn de rentes op Amerikaanse staatsobligaties en reële rentes gestegen. Dit heeft de dollar een steun in de rug gegeven. Deze dynamiek is het duidelijkst zichtbaar bij de USD/JPY omdat de Japanse rentes op staatsobligaties weinig veranderen. Het herstel van de dollar ten opzichte van de euro is teleurstellend. Het matige herstel komt voornamelijk doordat de rendementen op Duitse staatsobligaties ook zijn opgelopen. Deze hogere Duitse obligatierentes hebben de negatieve effecten van de uitkomst van de Duitse verkiezingen (meer onzekerheid dan verwacht) en een meer verruimingsgezinde ECB-voorzitter Mario Draghi gedempt. De bovengenoemde ontwikkelingen hebben er waarschijnlijk toe geleid dat beleggers winst hebben genomen op een deel van hun openstaande net-long euro posities.

…en het herstel zet waarschijnlijk nog even door

We denken dat het herstel van de dollar nog even doorgaat. Volgende week staan er veel belangrijke Amerikaanse cijfers op de agenda, zoals de inkoopmanagersindex en het banenrapport. Mochten deze cijfers meevallen, dan zullen waarschijnlijk meer partijen verwachten dat de Fed dit jaar de rente verhoogt. Daarnaast zullen veel beleidsmakers van de Fed spreekbeurten geven. Zeer waarschijnlijk zullen hun commentaren wijzen in de richting van een renteverhoging in december. We gaan ervan uit dat EUR/USD zou kunnen zakken tot 1,15. We blijven echter van mening dat dit een tijdelijk herstel van de dollar is en niet een verandering van de neerwaartse trend op de lange termijn. We verwachten dat tegen het eind van 2017 EUR/USD weer op 1,20 staat.