FX Weekly – ECB en euro

door: Georgette Boele

  • Beleggers geven een eigen draai aan de uitkomst van Jackson Hole
  • Is de euro een safe haven of toch niet?
  • Betere Amerikaanse cijfers steunden de dollar deze week
  • ECB voldoet waarschijnlijk niet aan verwachtingen valutabeleggers. Gevolg: tijdelijke daling euro
170901-FX-Weekly.pdf (66 KB)
Download

Beleggers geven een eigen draai aan de uitkomst van Jackson Hole

De valutamarkten waren lang geobsedeerd door wat ECB-president Mario Draghi en Fed-voorzitter Janet Yellen zouden zeggen op het symposium van centrale banken in Jackson Hole. Ze gaven geen nieuwe inzichten. Desondanks was de reactie op de valutamarkten interessant. Valutabeleggers gaven een eigen draai aan het gebrek aan nieuws. Ten eerste liggen de financiële markten en de Fed mijlenver uit elkaar als het gaat om de verwachte renteverhogingen dit en volgend jaar. De financiële markten prijzen één renteverhoging van 25bp in. De Fed geeft signalen af dat ze nog vier rentestapjes omhoog gaat maken in deze periode. Yellen nam tijdens haar spreekbeurt in Jackson Hole niet de moeite om beleggers van mening te doen veranderen. Dit werd uitgelegd als een aanwijzing dat ze het misschien wel met de financiële markten eens is. Daarnaast werd het gebrek aan details van de kant van Draghi door beleggers gezien als een teken dat de ECB geen moeite heeft met het sterker worden van de euro. Als gevolg van deze ontwikkeling ging de opmars van EUR/USD na Jackson Hole door.

De euro een safe haven valuta, of toch niet?

Een nieuw gedachtengoed op de valutamarkten is dat de euro nu ook een safe haven valuta is. We zijn het hier absoluut niet mee eens. Soms zijn er meerdere verklaringen voor een situatie. Op maandagochtend liepen de spanningen in Azië op doordat Noord-Korea een raket had afgevuurd die over Japan was heengevlogen. Meteen verslechterde het beleggerssentiment. Als gevolg hiervan gingen beleggingen met safe haven karakteristieken in prijs omhoog, zoals de Japanse yen (de mondiale safe haven valuta) en goud. De Amerikaanse dollar (ook een safe haven) daalde terwijl de euro steeg. Meteen werd de conclusie getrokken dat de euro een safe haven valuta is.

Onze analyse is als volgt. De Amerikaanse dollar heeft twee gezichten. Aan de ene kant is het een valuta die reageert op de conjunctuur in de VS en vooruitzichten dat de Fed de rente verhoogt (cyclische gezicht) en aan de andere kant is het een safe haven valuta. In de afgelopen jaren heeft het cyclische aspect gedomineerd. Als het sentiment op financiële markten verslechtert, liggen de cyclische munten vaak onder druk. Hetzelfde gebeurde bij de dollar op maandag. Mocht risico-aversie echter overgaan in volledige paniek, dan zijn de Amerikaanse dollar en de Japanse yen de valuta’s die stijgen tenzij ze direct betrokken zijn bij het conflict. Bij het begin van de mondiale crisis in 2007 en 2008 ging de dollar bijvoorbeeld eerst omlaag omdat de crisis begon in de VS. Toen de crisis zich verspreidde over de hele wereld en er paniek uitbrak, werd de dollar, met de yen, weer de meest gevraagde valuta. Mocht de situatie in Azië escaleren (niet ons basisscenario) en paniek op de financiële markten veroorzaken dan verwachten wij dat de Amerikaanse dollar sterk in waarde stijgt maar dat de Japanse yen zal dalen, omdat Japan in het conflictgebied ligt.

Betere Amerikaanse cijfers steunden dollar deze week

Sinds maandagavond is het de stemming onder beleggers weer verbeterd. Dit heeft de dollar doen stijgen. Amerikaanse macro-economische cijfers (deze week) waren over het algemeen sterker dan verwacht en deze hebben de dollar ook een duwtje in de rug gegeven. Berichtgeving dat de lagere dollar goed zou zijn voor de Amerikaanse export heeft echter het herstel van de dollar afgeremd. We verwachten dat de appreciatie van de dollar nog even door gaat als Amerikaanse cijfers beter blijven dan verwacht. Op 20 september zal de Fed meer duidelijkheid verschaffen over het monetaire beleid. De kans is aanwezig dat als gevolg van deze communicatie de verwachtingen van beleggers over de mogelijke renteverhogingen dit en volgend jaar naar boven worden bijgesteld. Dit zou positief moeten zijn voor de dollar.

De ECB is aan zet

Eerder deze week waren er geruchten op de financiële markten dat de ECB niet zo blij is met een sterkere euro. Hierdoor daalde de euro iets. De verwachtingen ten aanzien van de ECB onder valutabeleggers zijn hooggespannen. We denken dat beleggers teleurgesteld zullen zijn na de ECB-vergadering op 7 september. Ten eerste verwachten wij dat de ECB niet zit te wachten op een sterkere euro en dit zal proberen duidelijk te maken. Ten tweede is de mogelijkheid aanwezig dat ze niet met de details komt waar beleggers op zitten te wachten. In beide gevallen zullen beleggers naar onze mening winst nemen op hun long euro posities. De net-long euro posities op de futures market zijn heel erg groot. Mochten beleggers een deel van deze posities van de hand doen dan kan de EUR/USD al op 1,15 liggen. Wij verwachten een tijdelijke daling van EUR/USD in de komende weken en maanden richting 1,15.