Vlog 5 ‘Bank op de Bouw’ – TRAJECT Adviseurs & Managers

door: Petran van Heel

Binnen ABN AMRO hebben we vanuit de sector Bouw en Vastgoed een serie korte en informatieve video’s (vlogs) gemaakt waarin een klant uit de bouw- of vastgoedsector centraal staat. In iedere aflevering bezoeken we een bouwplaats en komt dé Bank op de Bouw. We laten ondernemers aan het woord die innovatief en/of duurzaam ontwerpen en bouwen. Eerder sprak de Architecten Cie over circulair ontwerpen, New Horizon over urban mining en Studio RAP over de mogelijkheden van robotic architecture. Aansprekende thema’s, voor u en voor ons.

Vlog 5 – TRAJECT; Integrale werkwijze

In deze vlog staat de circulaire economie weer centraal. Nu niet met focus op het product, maar met een focus op het proces. We gaan in gesprek met Jeroen Schinkel, werkzaam bij TRAJECT Adviseurs en Managers. Hij is gedelegeerd opdrachtgever voor ABN AMRO bij ons nieuwe paviljoen dat op dit moment gebouwd wordt op de Amsterdamse Zuidas; CIRCL

CIRCL is ontworpen en gebouwd, volgens de principes van de circulaire economie. Het is een interessant en leerzaam proces voor alle deelnemers uit het bouwproces waarbij je echt weer anders met elkaar moet samenwerken. Over je eigen grenzen én de tijd heen kijken ….echt integraal dus.

Dat is gedaan door al tijdens het ontwerpproces een organisatie op te zetten met verschillende werkgroepen waarbij samen met hoofdaannemer BAM Bouw & Techniek voor elke discipline een markconsultatie is gehouden in de zoektocht naar de geschikte onderaannemers of leveranciers. Daarbij was niet alleen het product van belang, maar juist ook de cultuur en de visie van het bedrijf. Die moet passen bij de ambities van ABN AMRO en de ambities van dit bijzondere project. Ook moeten ze kunnen aansluiten bij de ontwerpuitgangspunten die geformuleerd zijn;

  1. Niet maken wat niet noodzakelijk is – besparen op materiaal en grondstof en makkelijk in onderhoud
  2. Demonteerbaar ontwerpen – over de tijd heen kijken
  3. Circulaire inputs – zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen en materialen toepassen
  4. Living Lab voor experimenten – ruimte voor circulaire oplossingen
  5. Zelfvoorzienend all electric gebouw – uitgangspunt geen omvormers dus alles gelijkstroom

Die ontwerpuitgangspunten hebben natuurlijk ook wel eens geleid tot pittige discussies. Door bijvoorbeeld zoveel mogelijk materialen uit sloop- of oogstprojecten te halen hebben we veel ‘tweedehands maar ZGAN’ producten. Dat is voor velen wennen, ook de in de praktijk. Ook denken we tijdens ontwerp en bouw goed na over de mogelijkheden van de toegepaste elementen ná de levensduur in het Paviljoen. Dat betekent niet lijmen en purren, maar schroeven en klikken. Dan moet je op een bouwplaats echt anders werken.

Samenwerken en communiceren essentieel

“Ik zie het als projectmanager als mijn taak om van een samenwerking van bedrijven en mensen een gepassioneerd team te maken want dat heb je absoluut nodig voor een project als dit.” Jeroen Schinkel

Om bij dat pionieren tot goede oplossingen te komen is communicatie en samenwerking essentieel. Je moet in die samenwerking van bedrijven en mensen een gepassioneerd team maken die ook lol hebben in ontwerpen en bouwen met de circulaire uitgangspunten. Van hoog conceptueel niveau, tot de praktische tips van de werkvloer; iedereen is een Columbus die er iets van mag vinden. Dat zorgt voor een team met een integrale aanpak en een integraal project.

Wilt u hier meer weten over onze samenwerking, bekijk dan de videovlog Bank op de Bouw deel 5 en leer meer over samen circulair ontwerpen en bouwen.

ABN AMRO en de circulaire economie

In een circulaire economie gaan we zuiniger om met onze slinkende voorraad grondstoffen door gebruik van producten zo veel mogelijk te beperken en waar mogelijk te recyclen. Anders dan in het huidige lineaire model – waarin we spullen maken, gebruiken en weggooien – ontwerpen we nieuwe producten op zo’n manier dat we ze makkelijker kunnen hergebruiken.

ABN AMRO experimenteert volop met de mogelijkheden van die circulaire economie, ook in de bouw. Vorig jaar zijn we begonnen met de bouw van een circulair paviljoen CIRCL, pal tegenover ons hoofdkantoor op de Zuidas in Amsterdam, onlangs hebben we het rapport ‘Alles van Waarde’ gepubliceerd.

Welkom @ CIRCL

CIRCL is duurzaam van fundering tot dak en van ontwerp tot exploitatie. De kennis die we op gaandeweg de ontwikkeling en de bouw opdoen, delen we graag. Vanaf 5 september 2017 zijn we open voor publiek en hebben we gave events waar je je gewoon voor kan aanmelden op de CIRCL website https://circl.nl/agenda van harte welkom in CIRCL aan de Zuid-as!