Faillissementen in de Horeca stabiliseren

door: Sonny Duijn

Update faillissementen – Horeca

Faillissementen stabiel, minder opheffingen

  • Het aantal faillissementen in de horeca was in de eerste helft van 2017 stabiel ten opzichte van dezelfde periode van 2016 en 2015. Over langere periode is wel een daling te zien, ook omdat uitgaven aan horeca (na 2010) een groter aandeel in de bestedingen door consumenten in gingen nemen.
  • Profiteert de horeca dan niet van de verbeteren van de economie? Wel degelijk. De omzet neemt flink toe. De faillissementen die onstaan, hebben onder meer te maken met de aanwas van nieuwe bedrijven.
  • Ook in deze sector zijn er veel meer opheffingen van bedrijven dan alleen faillissementen. In 2016 betrof het in 7,4% van de gevallen een faillissement. In de eerste helft van 2017 waren er wel minder opheffingen dan in dezelfde periode van 2017.

Faillissementsgraad blijft in dalende trend

  • De faillissementsgraad binnen de horeca daalde de laatste jaren mede door de vele nieuwe bedrijven die op de markt kwamen. Op 1000 bedrijven gaan er nu rond de 5,3 failliet, waar dit er in 2013 nog 9,2 waren. Dit heeft te maken met het aantrekken van de economie. Wel ligt het de faillissementsgraad binnen de horeca traditioneel hoger dan gemiddeld in het bedrijfsleven.

Verwachting ABN AMRO

  • Voor 2017 verwachten we ongeveer 290 faillissementen binnen de horeca. Dit zou een lichte daling betekenen van de faillissementsgraad, door de aanwas van nieuwe bedrijven. De gunstige economische omstandigheden spelen hierbij een rol.

Bovenstaande analyse is onderdeel van de publicatie: “Minder ontsporingen: economie loopt als een trein”. Deze is hier te downloaden:

Faillissementen-06-2017-1-8.pdf (360 KB)
Download

Bron: CBS, bewerking ABN AMRO Economisch Bureau