Faillissementen in autobranche stabiliseren

door: Sonny Duijn , Theo de Kort

Faillissementen stabiliseren op laag niveau

  • Het aantal faillissementen in de autobranche stabiliseerde in de eerste helft van 2017 ten opzichte van dezelfde periode van 2016. De daling sinds de piek in de eerste helft van 2013 bedraagt 53%.
  • De daadwerkelijke piek van het aantal faillissementen lag eigenlijk al in 2009. In de grafiek is dit nog zichtbaar bij het 12 maands voortschrijdend totaal in 2010. Deze piek kwam door het faillissement van het Kroymans-conglomeraat, dat enkele tientallen bedrijven failliet deed gaan.
  • Van alle opheffingen in de branche komt 5,6% voort uit een faillissement.
  • De merkdealers en garagebedrijven zorgen gemiddeld voor 60% van alle faillissementen in de branche.

Ook faillissementsgraad in neerwaartse trend

  • De faillissementsgraad in de autobranche ligt traditioneel iets boven het gemiddelde van alle sectoren.

Verwachting ABN AMRO

  • Voor 2017 en 2018 verwacht ABN AMRO dat de economische groei doorzet. Wij verwachten dat het aantal faillissementen in 2017 en 2018 zal stabiliseren rond het huidige niveau. In de branche is nog steeds sprake van overcapaciteit. Consolidatie zal plaatsvinden: deels via fusies en overnames, deels via faillissementen. Maar voor het grootste deel doordat ondernemingen in de branche gewoonweg stoppen met bedrijfsactiviteiten. In 2016 betrof dit 62% van alle opheffingen.

Bovenstaande analyse is onderdeel van de publicatie: “Minder ontsporingen: economie loopt als een trein”. Deze is hier te downloaden:

Faillissementen-06-2017-1-4.pdf (360 KB)
Download

Bron: CBS, bewerking ABN AMRO Economisch Bureau