FX Weekly – Safe-haven valuta’s in trek

door: Georgette Boele

  • De spanningen lopen op in Azië en safe-haven valuta’s zijn in trek
  • Winstnemingen in euro zijn waarschijnlijk als de situatie kalmeert
  • Een belangrijke week voor het Britse pond
170811-FX-Weekly-1.pdf (59 KB)
Download

De spanningen lopen op en safe-haven valuta’s zijn in trek

Aan de wekenlange opmars van de euro en zwakte van de Amerikaanse dollar kwam deze week een eind. De belangrijkste reden hiervoor was de verslechterende stemming onder beleggers op de financiële markten inclusief de valutamarkten. Dit kwam doordat spanningen tussen de VS en Noord-Korea zijn opgelopen. Door deze verslechterende stemming zijn munten en beleggingen die safe-haven karakteristieken hebben in waarde toegenomen. Beleggers zoeken naar valuta’s die het best verhandelbaar zijn en bij landen horen die niet bij het conflict betrokken zijn. Echter, de twee belangrijkste safe-haven valuta’s – Amerikaanse dollar en Japanse yen – zijn wel van landen die direct of indirect zijn betrokken bij de toegenomen spanningen. De VS omdat president Trump harde uitspraken doet richting Noord-Korea en Japan omdat het net als Zuid-Korea in de vuurlinie van de raketten ligt. We denken dat als de spanningen verder oplopen en de situatie escaleert de Japanse yen uit de gratie zal raken net als de Koreaanse won. We verwachten verder dat de Amerikaanse dollar zijn safe-haven status zal waarmaken in geval van escalatie. Bovendien denken wij dat de Europese safe-haven valuta, de Zwitserse frank, de rol van de yen als mondiale safe-haven tijdelijk zal overnemen. In ons basisscenario gaan we niet uit van een escalatie van de spanningen en een crisis.

Als de situatie kalmeert, zijn winstnemingen in de euro waarschijnlijk

Sinds 10 april is de euro hard gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar, het Britse pond, de Japanse yen en de Zwitserse frank. Deze beweging is in onze ogen te hard gegaan en een pas op de plaats en zelfs wat winstnemingen zijn waarschijnlijk. De speculatieve net-long euro posities op de futures markt zijn erg groot en het zal moeilijk zijn om nieuwe kopers te vinden. De meeste beleggers die euro’s willen hebben, hebben ze al. Als er geen nieuwe kopers zijn, zal de euro ook niet verder stijgen.

We verwachten dat ECB-president Mario Draghi tijdens het symposium van centrale banken (Jackson Hole) aan het einde van de maand de verwachtingen over renteverhogingen door de ECB zal temperen. Dit zal naar grote waarschijnlijkheid winstnemingen in de euro tot gevolg hebben.

Verder verwachten we dat de stemming onder beleggers ten aanzien van de Amerikaanse dollar iets zal verbeteren. De eerste signalen waren er vorige week vrijdag al. De dollar herstelde nadat de Amerikaanse arbeidsmarktcijfers beter waren dan verwacht. Dit was een van de eerste keren sinds een paar maanden dat betere Amerikaanse cijfers de dollar steunden. Het is echter mogelijk dat lagere Amerikaanse inflatiecijfers de dollar opnieuw onder druk zetten. We verwachten echter dat de schade relatief beperkt zal blijven. Kortom: als de spanningen rond Korea weer wat afnemen, verwachten we dat de euro tijdelijk onder druk zal komen door winstnemingen en de Amerikaanse dollar iets herstelt. We handhaven onze eindejaarsprognose voor EUR/USD van 1,15.

Belangrijke week voor het Britse pond

Sinds het begin van de maand is het Britse pond gedaald ten opzichte van de dollar en de euro. De belangrijkste reden hiervoor is dat de Bank of England op 3 augustus aangaf dat een renteverhoging niet zo’n vaart zal lopen. Hierdoor zijn verwachtingen over een mogelijke renteverhoging dit jaar naar beneden bijgesteld (van 40% kans op 2 augustus naar 24% vandaag). Volgende week is een belangrijke week voor het pond. Britse inflatiecijfers, het arbeidsmarktrapport en data over detailhandelsverkopen worden gepubliceerd. Als deze cijfers hoger zijn dan verwacht, zal waarschijnlijk de kans op een renteverhoging weer hoger worden ingeschat. Dan zal het pond stijgen. Mochten ze zwakker zijn dan verwacht, dan kan het pond verder dalen.

Wij gaan er nog steeds van uit dat de Bank of England dit jaar haar rente niet verhoogt. Dit zou het pond iets kunnen drukken. Maar we verwachten ook winstnemingen in de euro. Alles bij elkaar staan wij achter onze eindejaarsvoorspelling voor EUR/GBP van 0,88. Bij het uitblijven van winstnemingen in de euro, een escalatie in Azië (Noord- Korea) en zwakte van het pond zou EUR/GBP op kunnen lopen naar 0,9200. We denken wel dat dit de bovenkant is.