Vastgoedbeleggingen zeer afhankelijk van sentiment

door: Madeline Buijs

Het VK is voor vastgoedbeleggers een belangrijke bestemming. Volgens onderzoek is het VK nog steeds een van de belangrijkste landen, na China en de Verenigde Staten. Brexit heeft grote invloed op de beslissing om al dan niet in Brits vastgoed te investeren. Dit werd vlak na het referendum duidelijk toen een aantal vastgoedfondsen gesloten werd, omdat veel beleggers hun geld terug wilden. De waarde van Brits vastgoed komt door Brexit onder druk te staan. De waarde daalde in 2016 al met 0,6%, terwijl in 2015 nog een stijging van 8,4% te zien was. Ter vergelijking: de waarde van Nederlandse vastgoed steeg in 2016 met 5,9%. Het sentiment is voor vastgoedbeleggingen van groot belang. Door onzekerheid over de uitkomst van de Brexit-onderhandelingen zijn beleggers huiverig om in het VK te investeren. Dit kan een negatief effect hebben op de Engelse portfolio van Nederlandse beleggers. Ook het eventuele vertrek van bedrijven uit het VK kan een negatief effect hebben op de waarde. Vooralsnog zijn vooral Frankfurt en Parijs in trek. Het risico voor vastgoedbeleggers wordt beperkt, omdat de meeste beleggers niet enkel in het VK beleggen en een geografische en functionele spreiding hebben. Ook positief is de verwachting dat de Britse beleidsrente in 2017 en 2018 niet verhoogd wordt door de onzekerheid over Brexit. Daardoor blijft vastgoed een interessant beleggingsalternatief.

Update Economie en Sectoren Brexit_juli-2017.pdf (733 KB)
Download