Sterke zomerstart voor industriële metaalprijzen

door: Casper Burgering

Eind juni leek het nog ver weg: de koperprijs boven de USD 6.000/t, de nikkelprijs boven de USD 10.000/t en de zinkprijs boven de USD 2.800/t. Maar eind juli is het zover: de prijzen van alle drie de basismetalen nemen op 25 juli een vlucht en bewegen zich als een spring-in-het-veld boven deze magische grenzen. Alleen de aluminiumprijs blijft op dat moment nog onder zijn eigen magische grens van USD 2.000/t.

In de hier bijgevoegde Industriële Metalen Update zijn de individuele trends per industrieel metaal (zowel basismetalen als ferrometalen) meer inzichtelijk gemaakt.

Industriele Metalen Update_juli 2017.pdf (306 KB)
Download

Prijsspurt

Vanuit fundamenteel oogpunt is genoeg reden voor de prijsspurt, want de aanvoer van koper- en zinkertsen vanuit mijnen verloopt stroef door stakingen, natuurgeweld of aflopende mijnrechten. In de nikkelmarkt is veel onzekerheid over het exportbeleid van Indonesië, een grootste exporteur van nikkelertsen. Bovendien zijn er ook andere economische trends aan te wijzen die de prijzen naar hogere niveaus stuwden. China liet goede economische cijfers zien, de dollar zwakte verder af en de vraag vanuit de grootste eindgebruikende sectoren (bouw, automotive, industriële verwerking) is verder gegroeid. Dit soort ontwikkelingen geeft een goede reden voor prijzen om verder te stijgen. Aan de andere kant is de beschikbaarheid van geraffineerd aluminium, koper, nikkel en zink op dit moment nog prima. Dat heeft een dempend effect op prijsstijgingen. Ik denk dat de recente prijsspurt in basismetaalmarkten vooral als gevolg is van de afzwakking van de dollar, want dat maakt de inkoop van deze metalen in tegenvaluta nu goedkoper. Maar ook de verwachting van een tekort aan materiaal ergens in de toekomst speelt een stevige rol. Het zorgt voor goed sentiment, ook al is er geen acuut tekort aan materiaal.

Euforie

De euforie in industriële metaalmarkten is dus groot. Eerlijk gezegd verwachtte ik de prijsspurt pas in het vierde kwartaal van dit jaar en niet gedurende de zomermaanden, die doorgaans relatief rustig zijn. De vraag naar metalen is in de zomer veelal zwakker en dan laten de prijzen maar weinig beweeglijkheid zien. Nu krijgen de basismetalen een steun in de rug met name door de zwakkere dollar. Maar het heeft er ook schijn van dat dit een verlate reactie is op het relatief rustige tweede kwartaal, waarin we maar weinig prijsvolatiliteit hebben gezien. En dat terwijl het tweede kwartaal doorgaans een sterke periode is voor de vraag naar basismetalen.