Samen met de Hartstichting richting een rookvrije toekomst.

door: Anja van Balen

Op 4 juli heeft ABN AMRO een partnership getekend met de Hartstichting. Daarin spreken we de ambitie uit om bij te dragen aan een tabaksvrije samenleving. In Nederland sterven nog jaarlijks meer dan twintigduizend mensen aan de gevolgen van tabaksrook of meeroken. Voor de Hartstichting  en voor ABN AMRO een doorn in het oog; rook gerelateerde hart- en vaatziektes hebben hier namelijk een belangrijk aandeel in.

 De samenwerking met de Hartstichting sluit goed aan op het besluit dat we als ABN AMRO niet meer investeren in de tabaksindustrie. Hiermee doen we een belangrijke investering in een rookvrije generatie, een van de speerpunten van de Hartstichting.

Health Impact Bond

Het realiseren van een samenleving waarin niemand meer overlijdt aan de gevolgen van roken is een belangrijke ambitie van de Hartstichting. Door de samenwerking kan de Hartstichting haar maatschappelijke doelen samen met de bank realiseren. Bijvoorbeeld door  samen de mogelijkheden van een Health Impact Bond te onderzoeken, of door Tikkie in te zetten bij het werven  van donaties. Daarnaast is het onderdeel van de samenwerking dat medewerkers van de bank  zich via de ABN AMRO Foundation kunnen inzetten voor de doelen van de Hartstichting.  Kees van Dijkuizen: ‘Iedereen heeft recht op een gezond leven. Bovendien is ABN AMRO sponsor van vele sportclubs waar kinderen dagelijks sporten. Ook vanuit dat perspectief is het logisch dat we de strijd tegen tabaksrook steunen. Wij hopen dat meer bedrijven ons voorbeeld zullen volgen’.

Laatste peuk voor de tabaksindustrie

Directeur Floris Italianer van de Hartstichting verwoordt het belang van de samenwerking als volgt.: ‘Wij zijn blij dat ABN AMRO zich als nieuwe partner voor tabaksontmoediging en een rookvrije samenleving gaat inzetten en kijken er naar uit onze samenwerking uit te bouwen. Roken is verreweg de nummer één vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Elke week raken nog steeds honderden kinderen verslaafd aan tabak. Niet voor niets is de meerderheid van de Nederlander voorstander van een Rookvrije Generatie: een maatschappij waarin niemand meer overlijdt aan de gevolgen van roken en kinderen rookvrij opgroeien. Wij hopen dat andere financiële instellingen spoedig volgen en hun maatschappelijk beleid aanscherpen.’

 

Lees meer over dit onderwerp in het volgende artikel: https://www.trouw.nl/home/abn-amro-stapt-uit-de-tabakssector~a80f143c/