Woningmarktmonitor – kwik stijgt tot grote hoogte

door: Philip Bokeloh

  • Wij hebben de transactie- en prijsramingen verhoogd
  • Woningverkopen profiteren van lage rente en economische opleving
  • Woningschaarste drijft prijspeil verder omhoog
170706-Woningmarktmonitor-juli-1.pdf (904 KB)
Download

Ook op de woningmarkt loopt deze zomer de temperatuur op. Gedreven door het economisch herstel en de lage rente vestigde het aantal verkopen in mei met 232.000 op jaarbasis een record. Nadat eerder vooral de grote steden van de Randstad herstel optekenden, ervaren nu ook andere regio’s een opleving. In sommige steden is zelfs sprake van oververhitting. Boven de vraagprijs bieden vormt er geen uitzondering meer. Gemiddeld stegen de huizenprijzen in Nederland met bijna 8% jaar-op-jaar in mei. Als de prijsstijging in dit tempo doorzet, zal het gemiddelde prijspeil spoedig weer de piek van 2008 bereiken. Het prijspeil ligt daar nog maar 7½% onder.

Schaarste vormt een belangrijke oorzaak van de forse prijsstijging. Tijdens de crisis is de bouw van nieuwbouwwoningen sterk teruggevallen. Hoewel de bouw weer aantrekt, blijft het aantal woningen dat wordt opgeleverd nog altijd achter bij de groei van het aantal huishoudens. Naar verwachting komt hier voorlopig geen eind aan. Wat het prijspeil verder steunt, is de hypotheekrente. Die blijft onverkort laag. Eerder gingen wij ervan uit dat de rente in de loop van het jaar zou stijgen. Wij houden vast aan deze prognose, maar denken dat de rentestijging minder krachtig zal zijn dan wij eerder meenden. De sterke resultaten over de eerste vijf maanden van dit jaar in combinatie met de lagere renteverwachting brengen ons ertoe onze prijs- en transactieramingen voor 2017 en 2018 te verhogen.

Lees meer over de Visie van ABN AMRO op de woningmarkt op de Wonenpagina van Internetbankieren