Hoezo personeelstekorten in de bouw?!

door: Madeline Buijs

Ik kan het niet laten om deze maand in mijn column stil te staan bij de arbeidsmarkt. Je kan de krant niet openslaan of je leest over het tekort aan arbeidskrachten in de bouwsector. De gekte is inmiddels compleet, met een steeds agressievere strijd om personeel als gevolg. Aldus de kop van een Cobouw-artikel van vorige week. Bouwbedrijven hebben zoveel werk dat je voor de verbouwing van een woning op de wachtlijst bij de aannemer komt. De werkvoorraad van woningbouwers was nog nooit zo hoog als in april 2017, toen de orderportefeuille 10 maanden bedroeg. Om al het werk te kunnen uitvoeren, schreeuwen bouwbedrijven om meer personeel.

Maar de cijfers over het aantal banen in de bouw geven vooralsnog een ander beeld. Dit waren er in  januari van dit jaar 302.000. Een jaar eerder waren dit er nog 296.000, een stijging van 2%. Dit is een beperkte stijging, gezien de krapte die er op de arbeidsmarkt lijkt te zijn. Wel neemt het aantal openstaande vacatures hard toe. In het eerste kwartaal van 2017 stonden er 9.600 vacatures open, 63% meer dan in het eerste kwartaal van 2016. Het aantal vervulde vacatures steeg in deze periode maar met 14% j-o-j.

Betekent dit dat er te weinig arbeidskrachten in de bouw zijn? Wat mij betreft geeft dit vooral aan dat bouwbedrijven het lastig vinden om geschikt personeel te vinden: het lukt ze niet om al hun vacatures met de juiste personen in te vullen. Hierdoor maken ze vaker gebruik van (tijdelijke) inhuurkrachten. De meeste werknemers in de bouw hebben nog een contract voor onbepaalde tijd, maar het aantal oproep- en uitzendkrachten stijgt het snelst.

En wat is dan het juiste personeel? Dan komt de aap uit de mouw, want er is vooral vraag naar personeel met minimaal 5 jaar ervaring en minimaal hbo-niveau. Dit zorgt voor een hele scheve arbeidsmarkt op dit moment. Er wordt ‘gevochten’ om hoog opgeleid personeel en het lager opgeleid personeel heeft het nakijken. Aan hen is dus geen tekort in de bouw.

Deze column verscheen eerder in Cobouw op 27 juni 2017