FX Weekly – ‘Maak-of-kraak’ week voor dollar

door: Georgette Boele

  • De Amerikaanse dollar herstelde wat, vooral versus de Australische dollar en de Japanse yen
  • Het herstel van de dollar versus de euro was echter van korte duur
  • Uitspraken van Fed-voorzitter Yellen en inflatiecijfers zullen volgende week cruciaal zijn voor de dollar
  • Het risico voor EUR/USD zit aan de bovenkant en een test van het 1,15-1,17 niveau is waarschijnlijk
170707-FX-Weekly.pdf (115 KB)
Download

Herstel van de Amerikaanse dollar vs Australische dollar en Japanse yen

Deze week herstelde de Amerikaanse dollar omdat de aandacht verschoof van de mogelijke aanpassingen van het monetaire beleid buiten de VS naar de belangrijke Amerikaanse macro-economische cijfers deze week. De Amerikaanse dollar kreeg indirect steun van acties van andere centrale banken. De Australische centrale bank liet haar beleid ongemoeid en gaf ook geen signaal af dat ze haar beleid zou gaan verkrappen. Verder signaleerden acties door de centrale bank van Japan dat ze de rendementen op tienjarige staatsobligaties dichtbij 0,0% wil houden. Door deze ontwikkelingen waren de Australische dollar en de Japanse yen de slechts presterende belangrijkste valuta’s deze week.

Het herstel van de dollar vs de euro was van korte duur

Later in de week, kwam de Amerikaanse dollar weer onder druk ten opzichte van de euro. Op dit moment grijpen beleggers alles aan om de euro verder omhoog te duwen en de dollar omlaag. De notulen van de ECB-vergadering in juni, die verkrappingsgezinder waren dan verwacht, en minder sterke Amerikaanse arbeidsmarktcijfers (ADP) zorgden voor het verder naar elkaar toelopen van de reële rentes (nominale rentes gecorrigeerd voor inflatieverwachtingen) in Duitsland en de VS. As gevolg hiervan steeg de EUR/USD weer boven het niveau van 1,14. Sinds 2014 is het reële renteverschil een van de belangrijkste drijfveren voor de EUR/USD (zie grafiek hierboven). Nu de geringe daling van de EUR/USD tot stilstand is gekomen net boven 1,13 (technisch break-out-niveau is nu getest), zullen technische beleggers dit als een bevestiging zien van de positieve trend van de EUR/USD.

Het risico zit aan de bovenkant bij EUR/USD

Volgende week zal ook een ‘maak-of-kraak’week voor de dollar worden. Fed-voorzitter Janet Yellen zal spreken voor het Parlement (House en Senate). Ze staat voor de moeilijke opdracht de financiële markten ervan te overtuigen dat de Fed dit jaar de rente met 25 bp zal verhogen en volgend jaar met minimaal twee keer 25 bp. Mocht mw. Yellen aangeven dat de Fed zich zorgen begint te maken over de lage inflatie en daarnaast de inflatiecijfers over de maand juni die komende week worden bekendgemaakt lager uitkomen dan verwacht, dan zal de dollarzwakte aanhouden. We denken dat de EUR/USD op korte termijn zou kunnen stijgen tot een niveau van 1,15-1,17. Mocht de EUR/USD door dit niveau heen breken en in een snel tempo verder stijgen, dan zou de ECB kunnen aangeven dat de financiële condities teveel zijn verkrapt. Dit zou de opmars van de euro wat kunnen dempen. We houden vast aan onze prognoses voor eind dit jaar en eind volgend jaar van respectievelijk 1,15 en 1,20.