FX Weekly – Het testen van de ECB gaat door

door: Georgette Boele

  • De ECB was minder verruimingsgezind dan nodig was om winstnemingen in de EUR/USD te veroorzaken
  • Het testen van de ECB gaat voorlopig nog even door en de EUR/USD kan richting de vorige piek van 1,1714 stijgen
  • Beleggers zijn onzekerder over het Britse pond
  • Wij houden een korte zomerstop. De volgende weekly verschijnt dus op vrijdag 11 augustus 2017.
170720-FX-Weekly-final.pdf (50 KB)
Download

ECB

Deze week ging de opmars van de euro tegenover de Amerikaanse dollar door. EUR/USD naderde zelfs 1,16 (1,1583) op 18 juli jl. Sindsdien is de euro iets onder druk gekomen. Dit heeft er deels mee te maken dat het renteverschil tussen Amerikaanse en Duitse staatsobligaties iets is toegenomen. Nog belangrijker is dat beleggers wat nerveus werden over de uitkomst van de ECB-vergadering vandaag.

De ECB veranderde haar forward guidance niet. De ECB was minder verruimingsgezind dan nodig was om een golf van winstnemingen in de EUR/USD te veroorzaken. De ECB leek zich geen zorgen te maken over de recente stijging in de euro ondanks het feit dat dit neerwaartse risico’s voor de inflatie met zich meebrengt. Als gevolg hiervan steeg de EUR/USD. Deze reactie geeft aan dat de stijging van de EUR/USD voorlopig nog even niet voorbij is. We denken dat EUR/USD richting de 1,1714 zal stijgen voor het Jackson Hole symposium van centrale banken (24-26 augustus), waar Mario Draghi opnieuw zijn ideeën over monetair beleid zal communiceren. Mocht de EUR/USD in de komende weken niet boven de 1,1714 laten stijgen dan is een correctie van de EUR/USD richting 1,13 mogelijk. Mocht de EUR/USD boven de vorige piek van 1,1714 uitkomen dan zal deze ontwikkeling een bevestiging zijn van het technische opwaartse momentum. EUR/USD zal in een nieuwe fase terechtkomen en kan dan snel naar 1,20 stijgen. Verkrapping suggererend commentaar van beleidsmakers van de Fed en sterkere Amerikaanse macro-economisch cijfers zullen de stijging in EUR/USD wel iets kunnen afremmen.

Beleggers onzekerder over het pond

Deze week waren de inflatiecijfers in het VK lager dan verwacht. Hierdoor zijn beleggers iets voorzichtiger geworden met hun verwachting van een mogelijke renteverhoging door de Bank of England. Op dit moment geven de financiële markten een renteverhoging van 25 bp voor het einde van 2017 een kans van 38%. De beter dan verwachte detailhandelcijfers konden hier geen verandering in brengen. Het Britse pond is na deze cijfers weer onder het niveau van 1,30 gedaald tegenover de dollar terwijl EUR/GBP is opgelopen. Wij verwachten geen renteverhoging van de Bank of England dit jaar. We hebben nog steeds vertrouwen in onze eindejaarsprognoses van 1,30 in GBP/USD en 0,88 in EUR/GBP.