Brexit jaagt Britse toerist nog niet weg, maar scherpte geboden

door: Sonny Duijn

Voor leisure is toerisme een belangrijke factor. De Brexit-perikelen kunnen het toerisme raken. Van de buitenlandse logiesovernachtingen in ons land kwam vorig jaar 11% vanuit het VK. Liefst 64% daarvan zijn overnachtingen in Noord-Hollandse hotels. Amsterdam is bij Britse toeristen populair.

Het consumentenvertrouwen in het VK is al maandenlang negatief, wat zijn weerslag kan hebben op het toerisme. Niet alleen de betreffende hotels kunnen geraakt worden. Het bezoek aan horeca, musea en winkels door deze toeristen kan ook een knauw krijgen. Dit zijn populaire activiteiten bij Britse toeristen. Bovendien is een vakantie in ons land duurder geworden: sinds november 2015 daalde de waarde van het pond in euro’s met een vijfde.

Tot nu toe is van afkalvend Brits toerisme in ons land geen sprake; dat is een meevaller. Vorig jaar steeg het aantal Britse logiesovernachtingen. Het tempo van die groei lag in de eerste helft (11%) wel veel hoger dan in de tweede helft (2%). In het eerste kwartaal van 2017 was sprake van 8% jaar-op-jaar groei van het aantal Britse overnachtingen. Waakzaamheid blijft echter geboden.

Ook is er een indirect risico; wanneer het sentiment en de Europese economieën geraakt worden, raakt dat ook Leisure-bedrijven.

Update-Economie en Sectoren Brexit_juli 2017.pdf (744 KB)
Download